Nordens största politikervecka inleds – nazistiska NMR tillåts delta

Åtta dagar, över fyratusen evenemang, omkring 40 000 besökare. Politikerveckan på Visby, förebild till den finska motsvarigheten i Björneborg, bara växer. I år handlar förhandsintresset om de som avstår från att delta, bland andra statsministern, men framför allt om de som får vara med trots protester: nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

I fokus. Sveriges statsminister Stefan Löfven under fjolårets Almedalsvecka. I år reser han i stället runt i Sverige samtidigt.
Region Gotlands siffror visar att evenemangen – seminarier, debatter, utfrågningar – så sent som 2001 var bara femtiotvå. Politikerveckan har verkligen vuxit med besked – för att inte tala om kontrasten till när det en gång började, 1968, med ett tal av dåvarande utbildningsministern Olof Palme från ett enkelt lastbilsflak.
Från och med i dag söndag samlas makthavare, medier, lobbyister och företrädare för kommuner, föreningar och offentlig sektor i Almedalen i Visby.
En del åhörare är på plats också av alldeles eget intresse, och där är det speciellt partiledartalen som lockar folk. I år går det ändå inte att lyssna till Socialdemokraternas ledare, statsminister Stefan Löfven, utan i stället talar finansminister Magdalena Andersson.
Löfven har nämligen valt att göra vad han kallar en "trygghetsresa" runtom i Sverige. Han har motiverat det med att han vill träffa dem som aldrig får möjlighet att åka till Almedalen. I Almedalen finns ofta människor och organisationer som redan kommer till tals, säger han i en intervju till nyhetsbyrån TT.
Det här kallar Tomas Hedenius, vice vd på kommunikationsbyrån Gullers Grupp, som "ett rätt uppenbart sätt att flörta med väljarna". Hedenius uttalar sig för Dagens Media.
– Jag tycker att det är extra tråkigt att han inte kommer att närvara i år, eftersom jag tror att det är viktigare än någonsin att seriösa politiker är där och visar att de värnar om demokratin. Det finns ett starkt symbolvärde i det, säger i sin tur Lisa Blomqvist, konsult på pr-byrån Westander till Dagens Media.

Bojkotter

Också andra politiker avstår, till exempel Vänsterpartiets Rosanna Dinamarca. Feministiskt initiativ uteblir helt och riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter RFSL skär ned på sina aktiviteter betydligt.
Det sker som en reaktion mot att nazistiska Nordiska motståndsfronten, med verksamhet också i Finland, har fått lov att närvara.
"De vill ju krossa demokratin och då får vi fundera allihop om vi ska ge dem de här demokratiska plattformarna."
Enligt Dagens Nyheter har NMR beviljats utställningsplats "mitt bland politiker och organisationer som de har pekat ut som folkförrädare".
Nordiska motståndsrörelsens mål är en nazistisk diktatur och rörelsen har ett klart våldskapital. Svenska säkerhetspolisen menar att NMR är det största hotet mot rikets säkerhet inom den så kallade vit makt-miljön.
Polisen har beviljat NMR tillstånd efter att ha fått klartecken från kommunen, region Gotland. Organisatörerna ändrade sig visserligen efter lokalpolitikernas påtryckningar, men polisen återkallar inte tillståndet. Därför får NMR vara på plats.
Det är Stefan Löfven kritisk till.
– De vill ju krossa demokratin och då får vi fundera allihop om vi ska ge dem de här demokratiska plattformarna, säger han till TT.
Han tycker ändå inte att bojkott är rätt väg att gå.
– Jag tycker inte att vi ska lämna dem det utrymmet, så att de får ta över. För då har de redan vunnit där.

Svårt för Moderatledaren

Vad kommer diskussionerna i övrigt att handla om?
Enligt statistiken är det största ämnet, enligt arrangörernas kategorisering, hållbarhet, vård och omsorg, näringsliv, digitalisering samt miljö och klimat.
Och så politik och återigen politik. Tuffast kommer det sannolikt att vara för Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Enligt en färsk opinionsundersökning som Dagens Nyheter har låtit Ipsos göra tappar Alliansens största parti rejält i förtroende i de frågor som är centrala för partiet.
Bara inom ett område anser väljarna att Moderaterna har bäst politik och det är ekonomi, där andelen ändå har sjunkit från 40 till 27 procent på bara ett år.
Därför kan det rentav vara en lättnad för Kinberg Batra att det i år är Moderaternas tur att avsluta veckan – då brukar det redan ha lugnat ner sig på den medeltida stadens gator.
HBL är på plats under politikerveckan i Almedalen och rapporterar digitalt och i papperstidningen.

ANDRA LÄSER