Vaccintillverkare rustar mot omikron

Flera läkemedelsbolag har börjat utveckla nya versioner av sina coronavaccin om de nuvarande vaccinen skulle visa sig ineffektiva mot omikronvarianten.Men det kan dröja flera månader innan de nya vaccinen är färdiga att levereras.

Pfizer vd Albert Bourla. Arkivbild.
29.11.2021 19:35
Bland bolagen som redan har inlett processen finns de ledande vaccintillverkarna Pfizer-Biontech, Moderna och Janssen. Pfizers vd Albert Bourla säger till CNBC att läkemedelsbolaget i fredags började testa det befintliga vaccinet mot omikronvarianten. Bourla säger att han inte tror att det nuvarande vaccinet kommer att vara verkningslöst, men att det däremot är möjligt att det ger sämre skydd mot omikron än tidigare coronavarianter.
– I fredags gjorde vi vår första genetiska mall, som är det första steget i utvecklingsprocessen av ett nytt vaccin, säger han.
Albert Bourla liknar situationen med den tidigare i år när Pfizer och dess tyska partner Biontech utvecklade ett nytt vaccin på 95 dagar när det fanns farhågor om att det tidigare vaccinet inte var verksamt mot deltavarianten. Det nya vaccinet behövde dock aldrig användas.
Modernas vd Stéphane Bancel säger till tv-kanalen att det borde vara känt om ungefär två veckor huruvida det befintliga vaccinet är effektivt mot omikron. Det kan dock dröja flera månader innan ett nytt vaccin kan vara färdigt att levereras, enligt Bancel.
Mathai Mammen, global forskningschef på Janssens uppger att bolaget har påbörjat arbetet med att ta fram ett nytt vaccin och att det är berett att gå vidare till kliniska studier vid behov.

ANDRA LÄSER