Premiär under protester för KFC i Östra centrum

Strax före insläpp då snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken öppnar i Östra centrum på torsdagen uppstår ett ljudligt intermezzo. En handfull djurrättsaktivister från gruppen Viral Vegans blir bryskt och fort undanfösta genom en sidodörr, och kycklingrestaurangen är klar för Finlandspremiär.

Aktivisten Benjamin och djurrättsgruppen Viral Vegans protesterade utanför kycklingrestaurangen KFC strax innan dörrarna premiäröppnades, men blev raskt och bryskt undanfösta.
Jenny Bäck
11.11.2021 13:34 UPPDATERAD 12.11.2021 09:49
En halvtimme före insläpp vid klockan 11.11 på torsdagen (ja, det är den 11 november, tyvärr inte tio år tidigare) köar drygt hundra personer i och utanför köpcentret Itis i Östra centrum. Det är premiär för snabbmatskedjan KFC, Kentucky Fried Chicken, som öppnar sin första restaurang i Helsingfors och Finland.
Och ja, de 25 första får ett gratis ämbar, som fylls med mat.

KFC i Finland

Den första restaurangen öppnades i köpcentret Itis i Helsingfors den 11 november.
Före årets slut ska restauranger öppnas också i köpcentren Sello och Iso Omena i Esbo, samt i Hamburger Börs-byggnaden i Åbo. Restaurangerna i Lippulaiva i Esbo och Ideapark i Seinäjoki öppnar senare.
KFC hör till koncernen Yum Brands. Det finns totalt 23 000 restauranger i 140 länder.
Apollo Group som tar kedjan till Finland är estniskt. Till koncernen hör bokhandlar, biografer, restauranger och kaféer.
Redan tre dagar innan har någon, en förmodad kycklingälskare, rest ett tält utanför restaurangen, har bland annat Helsingin Sanomat berättat. Strax före insläpp får tältmysteriet sin lösning. En ljudlig scen uppstår vid kön, och en handfull djurrättsaktivister från gruppen Viral Vegans ger sig till känna i vita t-tröjor med texten ”Don’t turn your back on animal suffering” (Vänd inte djurens lidande ryggen).
Det är de som har tältat, och avsikten har varit att lägga beslag på de första platserna i kön – för att sedan avstå från den utlovade gratismaten. Först på plats får ett års gratis kyckling i restaurangen.
Kentucky Fried Chicken öppnade sin första restaurang i Finland under torsdagen, och räknar med tiotals fler under de närmaste åren.
”Varje människa har ett moraliskt ansvar för vad hen köper. Hönor, kor och andra produktionsdjur är kännande individer med förmåga till lidande”, säger grundande medlemmen Benjamin i ett pressmeddelande som anländer till redaktionerna.

Köat sedan midnatt

Aktivisterna förlorar ändå förstaplatsen, som i stället går till Sofia Holkeri och Abiola Bamijoko som intet ont anande köat sedan midnatt.
– Det var en ny erfarenhet, jag har aldrig köat länge för något förr. KFC:s kyckling har jag aldrig smakat på men jag har hört att den ska vara god, säger Holkeri före intermezzot.
Abiola Bamijoko och Sofia Holkeri var på plats utanför KFC vid midnatt, och kunde casha in ett års gratis kyckling i restaurangen.
Under armen håller hon ett isolerande sittunderlag och en varm jacka för nattens kalla timmar.
– Personalen hämtade filtar och kaffe åt oss under natten, de var jättevänliga.

Tror ni att ett koncept som bygger helt på kött fungerar i längden då allt fler äter vegetariskt eller borde KFC utvidga menyn?

– Det borde de nog, med tanke på klimatet borde vi äta mindre kött. Planeten är jätteviktig, den måste vi ta hand om, säger Bamijoko.
– Dessutom går det bra att göra friterad vegetarisk mat också, säger Holkeri.
Ville Vennanen räknade med att kamma hem ett ämbar med friterad kyckling, efter att ha köat utanför restaurangen i drygt tre timmar.
Lite längre bak i kön är man inte så brydd av vegetariska alternativ: Den som vill ha kyckling går till KFC, den som vill ha vegetariskt går någon annanstans.
– Det finns ju alternativ, det här är KFC:s koncept, säger Ville Vennanen.
Vennanen och Tuomas Takamo har köat i ungefär tre timmar och därmed säkrat ett gratis ämbar fyllt med mat.
– Man kan alltid köa för ett ämbar! Och vi gillar kyckling. Då allt är upp och ned är det härligt då man får ett ämbar fyllt med kyckling, säger Takamo med ett snett leende.
Kentucky Fried Chicken planerar att öppna tiotals fler restauranger i Finland under de närmaste åren.
Centerunga demonstrerade mot öppningen av den första KFC-restaurangen i Finland. De vill lyfta fram inhemskt producerad mat. Kentucky Fried Chickens kyckling kommer från Polen.
Så här såg det ut då Kentucky Fried Chicken öppnade i Helsingfors:

ANDRA LÄSER