Snart kommer beskedet: Klockan 10 meddelar Niinistö och Marin sin Natoståndpunkt

På torsdag morgon vid tiotiden väntas president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin meddela sin ståndpunkt i Natofrågan.

Sanna Marin (SDP) och Sauli Niinistö väntas meddela var de står i Natofrågan på torsdagsmorgonen.

Ända sedan den ryska invasionen av Ukraina har det bubblats och skramlats. Och det har blivit allt tydligare vartåt det barkar när det gäller ett finländskt Natomedlemskap.

Nu står det klart att både president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) kommer ge besked om var de står i Natofrågan klockan 10 på torsdagsmorgonen.

Någon presskonferens hålls inte, delvis på grund av att Marin för tillfället befinner sig i Tokyo, utan beskedet kommer i form av ett pressmeddelande.

I princip kan regeringen redan efter presidentens och statsministerns besked besluta om en ansökningsprocess. Detta eftersom presidenten leder landets utrikes- och säkerhetspolitik i samråd med statsrådet.

På lördag kommer SDP meddela sin inställning i frågan, och vid det laget har alla riksdagspartier gjort detsamma.

På söndag fattar presidenten och regeringen det egentliga beslutet i det gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet. Därefter kommer man att ordna en presskonferens där Niinistö, Marin och troligtvis även utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och försvarsminister Antti Kaikkonen (C) deltar.

ANDRA LÄSER