Det populäraste svenskspråkiga flicknamnet för nyfödda i fjol var Saga. Bland pojknamnen var Liam populärast. 35 flickor fick namnet Saga, medan 35 pojkar fick heta Liam. Det skriver Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata i ett pressmeddelande.
Efter Saga var de populäraste första flicknamnen Stella, Ellen, Edith och Olivia. De populäraste första pojknamnen efter Liam var Oliver, Benjamin, William och Alvar.
– Engelska namn håller på att bli väldigt populära, säger Minna Saarelma-Paukkala, docent vid Helsingfors universitet.
Det engelska världsspråkets inverkan går inte att förneka, menar hon.
– Det är en stark trend att många av namnen är populära runtom i Europa just nu. Sofia och Emma, Leo och Luka, de är alla exempel på sådana namn. På 1960 och -70-talet var det lättare att urskilja om någon var från Tyskland, England eller Sverige bara på basis av deras namn.
Bland de finskspråkiga barnen var Olivia och Leo populärast. 312 flickor fick Olivia som första namn och 397 pojkar döptes till Leo.
Andra populära namn var Lilja, Eevi, Sofia, Venla, Eino, Oliver, Elias och Väinö. Statistiken över de populäraste första namnen förra året kommer från befolkningsdatasystemet som upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Statistiken grundar sig på uppgifter om 50 547 barn som föddes förra året.
Århundradets comeback
Att veta vilket namn framtida föräldrar kommer ge sina barn är en omöjlig vetenskap, säger Saarelma-Paukkala. Hon tror att de internationella namnen antagligen kommer fortsätta bli allt vanligare.
– Ofta är det också så att namn blir populära igen efter ungefär 100 år. Föräldrar vill inte ge sina barn sin generations, eller föräldragenerationens namn. De tar ofta inspiration från äldre generationer.
Exempel på svenskklingande namn som var populära under 1920-talet i Finland är Kalle, Leo, Hugo och Karl. Många barn fick också namnen Anna, Elsa, Mirjam eller Maria.