För sjätte gången i rad: Finland lyckligast i världen

Finland, Danmark och Island är de tre lyckligaste länderna i världen, enligt senaste upplagan av The World Happiness Report.

Jenni Salin och Daniel Stevens avnjöt en picknick på Gallträsk i Grankulla tidigare i år. Arkivbild.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
20.03.2023 07:08 UPPDATERAD 20.03.2023 15:39
Finland är världens lyckligaste land enligt undersökningen The World Happiness Report som årligen rankar alla länder i världen. Det är sjätte gången i rad det sker.
Undersökningen utgår ifrån en rad parametrar som medellivslängd, bruttonationalprodukt och korruption samt mer svårmätta indikatorer som stödnätverk, frihet att göra egna livsval och generositet. Undersökningen korskör enkäter och objektivt mätbara faktorer.
I årets undersökning är en av faktorerna som ger utslag även landets resiliens, det vill säga förmåga att fortsätta utvecklas trots förändringar – krig, pandemi och prisstegring, för att nämna några.
Alla nordiska länder ligger än en gång högt på listan. Finland följs av Danmark (2), Island (3), Sverige (6) och Norge (7).
Undersökningen har kritiserats bland annat för att inte ta barn under 15 år i betraktande och för att stryka auktoritära stater medhårs.
Läs mer:
Lyckoforskare: Vi blir lyckligare av pengar – men också giriga och aldrig riktigt nöjda
Forskare: Tacksamhet ett av de bästa sätten att bli lyckligare

ANDRA LÄSER