Nya webbplatsen Overload ska hjälpa utmattade

Utmattning är ett växande problem i vårt samhälle. Allt fler människor i arbetslivet lider av långvarig stress som leder till utmattning om ingenting görs. Sanna Karlsson har tagit ett första steg, hon skapade Projekt Overload för att samla information om utmattning på en webbplats.

Journalisten Sanna Karlsson har under det gångna året jobbat med ett digert infopaket om utmattning, ett växande fenomen i arbetslivet. Resultatet är webbplatsen Overload som förhoppningsvis ska hjälpa drabbade och deras närstående att övervinna sjukdomen.
Det viktigaste med Projekt Overload är att sprida information om utmattning och ge råd och tips till alla som berörs, både de drabbade själva och personer i deras närhet. Det var det som Sanna Karlsson själv saknade när hon drabbades av utmattning. Det fanns inte en sajt där all info fanns samlat på svenska.
– Jag har själv drabbats av utmattning två gånger, hos två olika arbetsgivare. Det jag då skulle ha behövt var information på svenska om vad som händer i min hjärna, läsa andras berättelser om utmattning och kanske få praktiska råd för hur man klarar av de värsta dagarna, då vanliga vardagssysslor känns för tunga. Där hoppas jag att webbplatsen Overload kan hjälpa andra utmattade, säger Sanna Karlsson.

Överlevnadstips

När utmattningen är ett faktum måste man ta en dag i sänder. Kroppen behöver vila. Men vardagen rullar ändå på. Sanna Karlsson har sammanställt några överlevnadstips:
Avskärma dig från ljud. Många utmattade blir ljudkänsliga. Använd öronproppar eller hörlurar om du inte kan dra dig tillbaka till en tyst miljö.
Två saker. I akutfasen räcker det om man gör två saker om dagen, exempelvis får i väg barn till dagis och tvättar en maskin kläder. Resten får andra göra.
Beställ hem maten. Att handla mat är en av de svåraste sakerna för en utmattad person – många val och beslut. Då kan hemleverans av mat vara räddningen.
Motion. Både hjärnan och kroppen mår bra av frisk luft och motion. Det räcker med ett varv runt kvarteret i långsam takt, gå ut i åtminstone 5 minuter.
Avboka. Man måste inte vara social. Där är okej att avboka inprickade träffar om man inte orkar träffa någon just nu.
Källa: overload.fi
Hon är journalist och har jobbat med kommunikation i hela sitt yrkesverksamma liv, så viljan att sprida information om utmattning fanns i ryggmärgen. Tanken på att skapa en webbplats om utmattning föddes för ett drygt år sedan, en svenskspråkig sajt anpassad för finländska förhållanden.
– Det största behovet av information fanns på svenska. Många myndigheters webbplatser om utmattning har sida upp och sida ner med finskspråkiga texter, artiklar, råd och tips, medan den svenska sidan är en kort sammanfattning om det absolut nödvändigaste. Det var därför jag startade mitt projekt, för att fylla ett hål som fanns.
Hon sökte stipendier för att kunna genomföra sin plan och beviljades också pengar. Karlsson arbetar numera deltid med kommunikation inom tredje sektorn och har alltså haft tid att samla material om utmattning parallellt med arbetet.
– Jag har jobbat med det här projektet under ett års tid och förra veckan kunde webbplatsen overload.fi öppnas. Där hittar man information om vad utmattning är, vad som händer i hjärnan när den utsätts för långvarig stress och anvisningar för var man kan söka hjälp, både åt sig själv och som tips åt anhöriga som misstänker att nån närstående kan vara utmattad, berättar Karlsson.

Många unga drabbas

För henne själv var det viktigt att lära sig förstå hur stress påverkar hjärnan, att glömska och irrationellt beteende är symtom på utmattning, inte tecken på att hon håller på att bli tokig.
– Vi måste börja prata mera om utmattning. Det drabbar allt fler människor, speciellt unga kvinnor är utsatta. Det handlar ofta om arbetsrelaterad utmattning, när folk upplever att de inte kan utföra sitt arbete på önskat sätt eller påverka arbetet i rätt riktning. En yrkesgrupp som ofta drabbas är sjukvårdspersonal, där ser de anställda tydligt om de inte hinner göra sitt jobb så bra som det går.
Sanna Karlsson påpekar att det går att förebygga arbetsrelaterad utmattning, men arbetsgivarna måste först se var problemen och riskerna ligger.
– Människor kan befinna sig i riskfasen i ett till två år innan stressen tar över och utmattningen är ett faktum. Stress i sig är inte så farligt, om den är tillfällig och man hinner återhämta sig. Men om tröttheten är konstant och inte går över trots att man sover är risken stor för utmattning, förklarar Karlsson.

Diagnos utmattning i Sverige

Ett stort problem för alla utmattade är den finska lagstiftningen, som inte känner till utmattning som en sjukdom. I Sverige finns diagnosen utmattningssyndrom. Därför kan finlandssvenskar inte använda sig av all den information om utmattning som finns på svenska webbsajter, för förhållandena är helt annorlunda.
– I Finland har man inte rätt till sjukdagpenning vid utmattning, man måste ha ytterligare en annan diagnos för att få någon ekonomisk ersättning. Det är helt ohemult att en person som knappast orkar med vardagen ska behöva kämpa för olika slags diagnoser. Dessutom är utmattade inte alltid deprimerade, poängterar Sanna Karlsson och hoppas på en snabb förändring i lagstiftningen på den här punkten.
På webbplatsen Overload.fi finns all slags information om utmattning samlad på svenska, från symtom och behandling till en podcast som utökas med nya avsnitt varannan vecka.

Kontakt via sociala medier

Själv försöker Karlsson leva som hon lär och prata mera om utmattning. Det gör hon främst i den nya podcasten som finns på webbplatsen.
– Det första avsnittet är publicerat och ligger på sajten, där pratar jag om varför vi måste prata mera om utmattning. I kommande avsnitt samtalar jag med intressanta gäster, både sådana som själva har drabbats av utmattning och tagit sig upp igen samt med experter inom arbetsliv och forskare. Det blir intressanta samtal, lovar Karlsson.
Overload har förutom webbplatsen också en Facebooksida samt ett Instagramkonto. Via dem hoppas Karlsson hålla kontakt med andra drabbade.
– Jag kollar båda kontona dagligen och svarar gärna på frågor via dessa kanaler. På Instagram hoppas jag också att folk vill dela med sig av tips som kan hjälpa andra. När man är som mest utmattad kan ett praktiskt råd från någon annan i samma situation rädda dagen, vet Sanna Karlsson.
ANDRA LÄSER