OS-kriterierna är inte likadana för alla – därför kan en 70:e plats i världscupen räcka som formbesked

Det är stor skillnad på kriterierna för att kvalificiera sig för OS i olika idrottsgrenar. I längdåkning räckte det inte med ett VM-brons förra säsongen, men i andra idrottsgrenar kan en 70:e plats i världscupen räcka till.

Freestyleåkaren Jimi Salonen är en av dem som nosat på pallplaceringarna i världscupen den här vintern.
30.01.2022 13:45
Enligt Olympiska kommitténs kriterier ska en idrottare ha en realistisk chans att placera sig bland de sexton bästa i världen individuellt för att vara kvalificerad för OS. Det här är ett krav som bara ett litet antal finländska idrottsutövare i individuella vintergrenar uppfyller.
Finlands OS-trupp i Peking består av 47 idrottare i individuella idrottsgrenar samt två ishockeylag med sammanlagt 48 spelare. De sexton idrottare som blev uttagna redan i december uppfyller klart kriterierna den här säsongen.
I januari kompletterades laget med ytterligare nio längdåkare. Finlands deltagarkvot i OS-längdåkningen är begränsad till sex herrar och sju damer. Kvoten grundar sig på Finlands nationsranking, som baserar sig på världscupen, VM och junior-VM. Ristomatti Hakola var skadad i december, men kunde delvis väljas på basis av förra säsongen, då han som bäst tog åttonde plats i världscupen i Ruka, samt var en del av duon som tog VM-silver i lagsprint i Oberstdorf.

ANDRA LÄSER