Etikettexperten: så ska man klä sig och bete sig på statsbegravning

Medborgarna som följer med president Mauno Koivistos begravningsprocession ombeds bete sig korrekt och respektfullt, precis som vid vilken begravning som helst. Det säger statsrådets kommunikationschef Päivi Paasikoski.

Pietetsfulla gäster på Urho Kekkonens begravning 1986.
Etikettläraren Helena Valonen säger att repsektfullt beteende framför allt innebär att de som följer med processionen gör det i tystnad och utan rop och skrik. Då kortegen drar förbi ska alla tystna och män ta av sig huvudbonaden.
– Om man vill, kan man göra en lätt respektfull bugning, som tack för presidentens livsarbete, säger Valonen.
Medborgarna som går in i Domkyrkan ska stänga av sina mobiler. Det är inte tillåtet att ta fotografier under jordfästningsakten.
– På gatorna vill folk säkert fota, och det är helt okej. Det är så man gör i dag, säger Valonen.
I kyrkan är klädkoden mörk, helst svart. De inbjudna gästerna lyder under striktare protokoll än vanliga medborgare.
– Praxis är att kvinnor bär en svart dräkt eller klänning med ärmar, svarta strumpbyxor och svarta pumps. En hatt är att rekommendera men den är inte obligatorisk, skriver Utrikesministeriet i sina anvisningar.
Inbjudna män bär lämpligen svart kostym, vit skjorta, prydnadsnäsduk och svart slips.
Koivisto begravs på Sandudds begravningsplats den 25 maj. Jordfästningen äger rum i Domkyrkan, som är öppen för allmänheten, men har begränsat med utrymme.
Begravningsprocessionen drar igenom Helsingfors centrum från Domkyrkan förbi Statsrådets borg, Finlands bank och Presidentslottet till Sandudd.

ANDRA LÄSER