Polisstyrelsen: Mot friheten ska inte få ordna marsch på självständighetsdagen

Mot friheten, Kohti vapautta, ska inte få ordna demonstration på självständighetsdagen, enligt Polisstyrelsen. Det här eftersom Centralkriminalpolisen misstänker att den nazistiska rörelsen är en fortsättning på förbjudna Nordiska motståndsrörelsens verksamhet.

Arrangörerna har för fjärde året i rad meddelat att Kohti vapautta-marschen ordnas i Helsingfors den 6 december. Polisen misstänker ändå att Kohti vapautta, som kallar sig Mot friheten på svenska, i själva verket är förbjudna Nordiska motståndsrörelsen som fortsätter under annat namn.
29.11.2019 16:55 UPPDATERAD 29.11.2019 19:01
Helsingforspolisen har hittills fått åtminstone fem anmälningar om allmänna sammankomster på självständighetsdagen. Bland dem finns Kohti vapautta, som på svenska kallar sig Mot friheten.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har arrangerat och aktivt deltagit i den årliga marschen med just namnet Kohti vapautta som har ordnats sedan 2016. Efter att Högsta domstolen i år tillfälligt förbjudit Nordiska motståndsrörelsen har Mot friheten aktiverat sig också med annan verksamhet utöver självständighetsdagen.
Centralkriminalpolisen har meddelat att man misstänker att Mot friheten i själva verket fortsätter Nordiska motståndsrörelsens verksamhet, och att det därför handlar om bedrivande av illegal föreningsverksamhet.

ANDRA LÄSER