Ska du på kryssning den här veckan? Så här påverkar städstrejken städningen av hytterna

Fastighetsservicebranschen fortsätter att strejka, men än syns det inte ombord på kryssningsfartygen.  

Servicesfacket Pam:s strejkvakter övervakade fastighetsservicestrejken vid Viking Lines terminal i Helsingfors under förra veckan.
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
20.03.2023 15:05 UPPDATERAD 20.03.2023 15:26
Servicefacket Pam fortsätter att varsla om strejk, efter att de förkastade riksförlikningsmannens medlingsbud under den senaste förhandlingsomgången med arbetsgivarorganisationen Fastighetsarbetsgivarna.
Förhandlingarna fortsätter i dag, måndag. Om parterna inte når ett resultat kommer en andra strejk att bryta ut senare i veckan.
Strejken omfattar cirka 25 000 anställda inom fastighetsservicebranschen och pågår mellan torsdag den 23 och fredagen den 4 mars.
Strejken omfattar arbetstagare på städföretaget Sol, som bland annat ansvarar för städningen av hytter på Viking Lines och Tallink Siljas passagerarfartyg.
– Hytter och restauranger kan förbli ostädade, säger Janne Forsman, huvudförtroendeman på Sol, i en intervju för Ålandsradion.

”Påverkar inte oss i större bemärkelse”

Enligt Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line, behöver passagerare ändå inte vara oroade för att strejken syns ombord på rederiets kryssningsfartyg.
– För tillfället påverkar strejken inte oss i någon större bemärkelse, eftersom så få av Sol:s städare är anslutna till facket, säger Boijer-Svahnström.
Pam har varslat om en tredje strejk som pågår från den 30 mars till den 1 april, om ett nytt avtal inte kan nås innan det. Strejken omfattar 27 000 arbetstagare från sammanlagt 18 företag.
Enligt Janne Forsman, huvudförtroendeman på Sol, har flera av företagets arbetstagare utländsk bakgrund och är rädda för hur arbetsgivaren svarar på strejken.
– Det här är en beklaglig sak i vår situation, fortsätter Forsman.
Sol har valt att inte kommentera ärendet, med hänvisning till att det berör företagets kunder.  

ANDRA LÄSER