Intel: Halvledarbrist kan hålla i sig i flera år

Chefen för den amerikanska teknikkoncernen Intel, världsledande tillverkare av datorprocessorer, varnar för att det kommer att ta lång tid att komma tillrätta med den globala brisen på så kallade halvledare. Kanske flera år.

Intel varnar för utdragen halvledarbrist. Arkivbild från General Motors fabrik.
31.05.2021 09:10 UPPDATERAD 31.05.2021 14:05
– Samtidigt som industrin har vidtagit åtgärder för att hantera begränsningarna på kort sikt kan det ta ett par år för hela ekosystemet att hantera bristerna när det gäller tillverkningskapacitet, material och komponenter, säger Intelchefen Pat Gelsinger i ett framträdande på den virtuella Computex-mässan i Taiwan.
Bristen på halvledare har än så länge främst drabbat bilindustrin, där fabriker tvingats stoppa produktionen på många håll . Men även elektronikindustrin har känt av problemen.
En pådrivande faktor är den trend att allt fler tjänstemän jobbar hemifrån i pandemin runt om i världen, vilket ökat efterfrågan radikalt på teknisk utrusning som kräver halvledare.
Intel aviserade i mars en plan för investeringar på 20 miljarder dollar för att öka sin produktionskapacitet när det gäller datorprocessorer, med två nya fabriker i delstaten Arizona i USA, men även med satsningar på andra håll i Europa och USA.
Halvledartillverkningen domineras för närvarande av några få asiatiska tillverkare, som Samsung Electronics och Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

ANDRA LÄSER