Hemlös man gjorde värdefullt Bambifynd

När en hemlös man i Edmonton i Kanada hittade en tavla med motiv från Disneyfilmen Bambi i en papperskorg, gick han raka vägen till en antikhandlare och kom ut med 20 kanadensiska dollar, ungefär 13 euro.

En hemlös man har hittat en originaltavla tavla med Bambimotiv från 1937. Bilden är från 1958, då Walt Disney bekantade sig med en levande Bambi på Västberlins Zoo.
Ett bra köp, tänkte antikhandlaren som först trodde att han höll i en kopia från 1980- eller 1990-talet, som han skulle kunna sälja vidare för ungefär 80 dollar.
Men när antikhandlaren började undersöka tavlan vidare fick han sig en riktig överraskning. Längst ner på tavlans baksida finns ett gammalt äkthetsintyg med upphovsrättsdatum 1937 – alltså fem år innan Disneyfilmen för första gången gick upp på biograferna 1942.
– När jag insåg att den var så värdefull visste jag att det inte var rätt att ta alla pengar själv, berättar handlaren för CNN.
Han sålde tavlan på Ebay för drygt 2 500 euro, satte sig i bilen och körde upp och ner på gatorna i Edmonton för att få fatt på den hemlöse mannen. När han till slut hittade honom, delade de lika på vinsten och gick och åt lunch ihop.
ANDRA LÄSER