Stevie Wonder tar ton för klimatet

Billie Eilish, Andrea Bocelli, Coldplay, Stevie Wonder och Elton John är bara några av de över 70 världsartister som deltar i den globala klimatkonserten som startade under lördagskvällen och pågår under ett dygn med spelplatser på sju kontinenter världen över.

Stevie Wonder släppte under söndagsmorgonen ny musik på musikeventet ”Global citizen live". Arkivbild.
Evenemanget, som heter "Global citizen live", ska öka medvetenheten om klimathotet, jämlik vaccinering och svält. Evenemanget ska också pusha för åtgärder inför G20-mötet nästa månad, samt klimatmötet COP26 i november.
Den 24 timmar långa föreställningen sänds bland annat på FN:s Youtubekanal och först ut var ett förinspelat framträdande av k-popgiganterna BTS i Seoul i Sydkorea, innan det var dags för Elton John att kliva på scenen i Paris.
I Los Angeles passade Stevie Wonder på att presentera en ny låt – ”The living killing life” – en appell till världen om klimatet.
– Vi dödar livet på den här planeten. I Haiti och livet vid gränserna, livet som vi känner det. Vi förvandlas till det levande dödande livet, sa Stevie Wonder under ett tal från scenen innan han tog ton.
Senare under natten framträdde bland andra Coldplay, tillsammans med ett annat av dragplåsten – Billie Eilish och hennes bror Finneas O'Connell – som framförde "Fix you" tillsammans. På scenen i New York uppträdde även Jennifer Lopez, Camila Cabello och Shawn Mendes.
Sångaren Andrea Bocelli entrade scenen i italienska Toscana och framförde flera klassiska stycken och tog även ton tillsammans med sin dotter, Virginia Bocelli.
Förutom New York och Paris görs framträdanden i Lagos, Rio de Janeiro, Sydney och Bombay.
Ed Sheeran uppträdde på lördagskvällen i Paris tillsammans med Doja Cat och Black Eyed Peas. I London stod Duran Duran och Kylie Minogue för underhållningen. Hårdrocksbandet Metallica spelade i från Louisville och Ricky Martin var en av de artister som medverkade från Las Vegas.
Sydney står värd vid 13-tiden, svensk tid, med artisten Delta Goodrem. Men till skillnad från många av de andra framförandena sker det utan publik utanför Operahuset, på grund av stadens nedstängning till följd av pandemin.
Evenemanget ska fokusera på de mest brådskande hoten som drabbar fattiga – klimathotet, utebliven vaccinering och svält.

ANDRA LÄSER