Rysk kritik mot USA-stöd till Grönland

USA hotar freden i Arktis. Det säger Rysslands ambassadör i Danmark efter att USA presenterat ett stödpaket till Grönland och kopplat det till Rysslands "aggressiva beteende".

Nuuk på Grönland, där USA planerar att öppna ett konsulat. Arkivbild.
I samband med lanseringen av stödpaketet på motsvarande 12,5 miljoner euro i torsdags sade USA:s ambassadör Carla Sands att hon hoppades att pengarna ska "skydda grönländarna från påverkan och utpressning från Kina och Ryssland".
Tidigare under veckan hade hon i en debattartikel i tidningen Altinget varnat för Rysslands "aggressiva beteende" och ökade militära närvaro i Arktis – anklagelser hennes ryska kollega i Köpenhamn reagerar mot.
– Att döma av uttalanden från (USA:s) ambassadör Carla Sands förlitar sig USA i stället för dialog och samarbete nu uteslutande på en konfrontativ politik i regionen i hopp om att därmed uppnå herravälde i den delen av världen, säger Rysslands ambassadör i Danmark, Vladimir V Barbin till Politiken.
Sands avvisar enligt Politiken den ryska kritiken och säger att USA vill verka för ett konfliktfritt Arktis.
Det autonoma grönländska styret har tackat ja till pengarna, men även från danskt håll har USA:s initiativ väckt irritation.
– De har helt klart gått över gränsen, sade Karsten Honge, medlem av Folketingets utrikesutskott för Socialistisk Folkeparti, om USA:s agerande, i torsdags och anklagade Washington för att försöka skapa splittring mellan Grönland och Danmark.
Amerikansk inblandning på Grönland är känslig, inte minst sedan president Donald Trump i fjol luftade idén om ett köp av Grönland, men möttes av kalla handen av statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet.
Grönland har blivit geopolitiskt viktigt för Washington, inte minst med tanke på Rysslands och Kinas ekonomiska och militära satsningar i Arktis.

ANDRA LÄSER