Sverige: Alla över 65 år erbjuds fjärde dos

Personer som är 65 år eller äldre rekommenderas nu att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Runt hälften av alla som är 80 år eller äldre har hunnit få sin fjärde dos, enligt FHM. Arkivbild.
04.04.2022 10:52 UPPDATERAD 04.04.2022 10:53
Dessutom omfattas personer mellan 18–64 år med måttlig till allvarlig immunbrist.
Nu närmar det sig fyra månader sedan personer som är 65 år eller äldre fick sin senaste vaccindos, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM). Den andra påfyllnadsdosen, eller den fjärde vaccindosen, bör tas från det att fyra månader har gått sedan senaste vaccinationstillfället. För personer med immunbrist kortas tiden till tre månader.

Skyddet avtar

"Eftersom vi fortfarande ser en betydande smittspridning både i Sverige och i andra länder i kombination med att vaccinskyddet nu börjar avta i denna grupp är det motiverat att erbjuda fler åldersgrupper en andra påfyllnadsdos", säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i pressmeddelandet.
Sedan tidigare har personer som är 80 år eller äldre erbjudits en fjärde dos men nu utökas alltså åldersspannet i SVerige. I nuläget har 52 procent av alla som är 80 år eller äldre hunnit få sin fjärde dos, enligt FHM:s senaste veckostatistik.
På sikt kan det bli aktuellt att erbjuda ännu fler åldersgrupper en fjärde dos, enligt socialminister Lena Hallengren (S).
Vid en presskonferens på måndagen meddelade hon att den svenska regeringen skjuter till 1,2 miljarder kronor (cirka 115 miljoner euro) i vårändringsbudgeten för att genomföra vaccinationer.
I Finland rekommenderas en fjärde dos till riskgrupper och alla över 80 år.

ANDRA LÄSER