Ryska idrottare får tävla i Paralympics – "fegt beslut"

Ryska och belarusiska idrottare kommer att få delta i Paralympics, men under neutral flagg. Det är den "skarpaste möjliga åtgärden", skriver den internationella paralympiska kommittén, IPK, i ett pressmeddelande.– Jag är djupt besviken, säger Sari Rautio, ordförande för Finlands paralympiska kommitté.

Ryska idrottare får delta i Paralympics under neutral flagg. Arkivbild.
HBL-TT
02.03.2022 17:10 UPPDATERAD 02.03.2022 17:36
På onsdagen hölls ett möte där IPK diskuterade vilka sanktioner man kan ge de ryska och belarusiska kommittéerna. Just nu finns inget krav att medlemmar måste respektera den olympiska vapenvilan, och därmed anser IPK att man inte kan utesluta Ryssland och Belarus helt.
– IPK har vidtagit de skarpast möjliga åtgärderna, skriver man i ett pressmeddelande.
Konkret innebär det att ryska och belarusiska idrottare, ledare och funktionärer får delta under neutral flagg och får heller inte vara med i medaljligan. Deltagarna måste även täcka över eventuella nationsflaggor på sina dräkter.
IPK har dessutom beslutat att frånta flera ryska tjänstemän ordensutnämningar och Vladimir Putin fråntas en hedersutnämning. I måndags gick Finland ihop med Sverige, Danmark, Norge, Färöarna och Island i en skrivelse till IPK om att stoppa ryska och belarusiska idrottare från Paralympics i Peking.
– De senaste dagarna har IPK:s medlemsländer, inte bara vi i Norden, krävt att Ryssland och Belarus blir uteslutna ur paralympics. Ändå tog IPK ett så här fegt beslut. Den här rörelsen, om någon, borde vara på fredens sida. Jag är obeskrivligt besviken, säger Sari Rautio, ordförande för Finlands paralympiska kommitté.
För Rysslands del har beslutet inte en stor konkret betydelse, för ryssarna hade i vilket fall som helst tvingats att tävla under beteckningen RPC, Rysslands Paralympiska Lommitté, eftersom Ryssland redan från förut är avstängt från internationell tävlan på grund av en dopningsskandal.
Samtidigt kommer Ukraina att kunna delta i de paralympiska spelen i Peking. Tjugo idrottare och nio funktionärer anlände under onsdagen till Kina.
Inom vinterparasporten är Ukraina ett starkt land, sett till antalet utövare och landets storlek. Under Paralympics i Pyeongchang 2018 tog delegationen 22 medaljer, varav sju guld, framförallt i grenar som skidskytte och skidor.
Under 2022 ska IPK kalla till ett extrainsatt möte med generalförsamlingen för att bestämma om den olympiska vapenvilan ska vara obligatorisk för alla medlemmar. Om det röstas igenom kan man stänga av och utesluta länder som bryter mot den.

ANDRA LÄSER