Helen sänker priset på el

Helen sänker tillfälligt priset på el till 20 cent per kilowattimme från mitten av januari. Alla bolagets kunder kommer att få erbjudandet, men det krävs att man godkänner det, sänkningen kommer inte automatiskt.

Genom att förbruka förhållandevis mindre el under dygnets billigare timmar kan Helens kunder sänka sitt pris under de 20 cent per kilowattimme Helsingforsbolaget nu föreslår.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
19.12.2022 08:36 UPPDATERAD 19.12.2022 15:31
Det är det höga priset på el som ställer till med problem för många kunder som fått Helen att reagera. Det avtal på 20 cent per kilowattimme energibolaget nu lanserar innehåller dessutom en morot. Den som använder förhållandevis mindre el under dygnets dyraste timmar kan få ytterligare en liten prissänkning.
– Nu vet vi inte vad regeringen kommer att föreslå, om det går stick i stäv med våra planer eller överlappar dem så får vi förstås anpassa oss. Men vi kände att vi behövde göra någonting redan nu, säger Anu-Elina Hintsa, direktör för försäljning och kundservice på Helen.
Helen har omkring 600 000 kunder, men en del av dem har fortfarande tidsbundna kontrakt till ett billigare pris än 20 cent per kilowattimme.
Kunder som under hösten slutit tidsbundna avtal till ett högre pris än 20 cent kommer däremot att få ett nytt erbjudande från Helen.
De nya avtalen kommer kunderna att kunna teckna under digitalt första kvartalet nästa år och varje avtal gäller i sex månader från det att det tecknats. Erbjudandet gäller både kunder inom Helens eget nätområde och kunder som har avtal med energiföretaget på annat håll.
– Situationen på elmarknaden just nu är besvärlig, dels är priset på el högt, dels kan det komma att råda ren brist på el. I det här läget har vi valt att lansera en ny produkt för att hjälpa våra kunder, säger Hintsa.
Den som väljer att byta ut sitt tillsvidareavtal mot det nya, billigare avtal Helen erbjuder måste säga upp sitt gamla avtal. Det betyder också att man måste sluta ett nytt elavtal om sex månader. Då gäller villkor enligt det läge som råder på marknaden. Vilket det är vill Helen inte spekulera i just nu.
För att komma under 20 cent per kilowattimme ska kunder alltså konsumera förhållandevis mindre el under de timmar då elen är dyr. Priset kan var och en följa med via en app. Den som konsumerar mer än vanligt under de dyra timmarna får ett litet prispåslag för det.
Priset kan variera omkring fem cent i bägge riktningarna.
Hintsa konstaterar att om regeringens förslag till att få ned konsumenternas pris på el är sådant att det ersätter Helens egna planer så kan det hända att behovet av att sänka elpriset inte finns. Helen förbehåller sig rätten att ändra på det här förslaget.
För Helen är sänkningen av priset från cirka 40 cent per kilowattimme till 20 cent enligt Hintsa en förlustaffär. Hur mycket Helen förlorar vill hon inte säga.
– Men det är bara att jämföra med börspriset för att få en uppfattning, säger hon.
Vad vill du veta om elpriserna? Tipsa oss gärna!

ANDRA LÄSER