Kristina Roth är en målmedveten superkvinna som ogillar att tala om pengar

På knappt ett år har tyskamerikanska techmiljonären Kristina Roth lyckats skapa en exklusiv kvinnooas på sin holme utanför Ekenäs, men att bygga upp ett världsomfattande nätverk för kvinnor kräver mer än bara vackra bilder och inspirerande citat.

Hennes målmedvetenhet kan upplevas som kaxighet men superkvinnan Kristina Roth vill stötta och främja andra kvinnor och bidra till kvinnlig egenmakt.
04.08.2018 08:00 UPPDATERAD 05.08.2018 12:12
Det är uppenbart att Kristina Roth gillar hård fart och kraftiga motorer. Båten hon plockar upp dagens gäster med rymmer med nöd och näppe nio kvinnor men så fort alla hunnit sätta sig ner åker vi i väg med raska tag. Det är inte särskilt blåsigt men Roth styr båten så att alla ombord får en ny frisyr under den korta färden till holmen. Holmen han hon döpt till Supershe Island, ön för superkvinnor. Här är inga män välkomna – ön är tillägnad åt kvinnlig egenmakt.
– Alla frågar om konceptet inspirerats av Wonder Woman och Themyscira men jag kläckte idén långt innan filmen gavs ut, säger Roth.
Hon är datavetare till sin utbildning och då hon för några år sedan sålde sitt framgångsrika företag Matisia Consultants hade det 250 anställda och en omsättning på 65 miljoner dollar. Utöver detta är hon rätt förtegen om pengar. Det enda hon går med på att avslöja är att holmen visat sig vara en dyrare investering än hon hade tänkt sig och att hon trots sina kvinnoseparatistiska principer måste anställa 15 män för att renovera och förvandla de gamla stugorna från 1970-talet så att de uppfyller 2010-talets standarder.
Stugorna från 1970-talet har fått ett nytt utseende under det senaste året. Vatten är Kristina Roths favoritelement och därför gillar hon öar och holmar.
– Det här är min bebis, min livslånga dröm och jag vill att alla uppskattar det. Jag har jobbat väldigt hårt för det här och jag är så trött på negativiteten och fördomarna.
Det finns elektricitet och rinnande vatten men förutom den lyxiga inredningen påminner upplägget om rätt typiska finländska sommarstugor.
– Jag förstår att det här kan kännas ganska vardagligt för finska kvinnor som är vana vid stuglivet men jag lovar, det här är så mycket mera än så. För utlänningar är det här väldigt exotiskt och lockande.
Vi får också träffa supertonåringen Emilia Lassenius från Grankulla, som fått sitt första sommarjobb som allmän hjälpreda på holmen.
– Jag var sent ute med mina jobbansökningar och efter att ha läst artiklar om Kristina skickade jag henne ett mejl. Jag förväntade mig inte att hon skulle svara men en halv timme senare skrev Kristina att hon absolut var intresserad av träffa mig och ta mig hit.
Roth berömmer vid flera tillfällen Lassenius och kallar henne för världens mognaste 16-åring. Medan Lassenius vänner och bekanta klipper gräs vid begravningsplatser eller fyller hyllorna i mataffärer deltar hon i matlagningen och hjälper till med diverse olika uppdrag. Hon har också fått lära sig många nya färdigheter, som att köra båt.
– Kristina kunde inte förstå att så få kvinnor kunde göra det så vi fick helt enkelt ta och lära oss, säger Lassenius och skrattar.
16-åriga Emilia Lassenius har ett annorlunda sommarjobb. Hon är allmän hjälpreda på holmen.

Israel och Iran på samma holme

Hittills har intresset för Roths kvinnooas varit störst i USA men hon säger att kvinnor från alla håll i världen skickat in ansökningar i hopp om att få besöka holmen. Ett besök till Supershe Island kan nämligen inte så där bara bokas, Roth och hennes team väljer för hand ut gästerna utifrån deras ansökningar.
– Ursprungligen ville jag hålla ett Skypemöte med alla ansökande men rätt fort insåg jag att det skulle ha blivit en heltidssyssla. Alla sorts kvinnor med olika bakgrunder är välkomna, vi är ute efter goda typer som har ett öppet sinne.
En veckas retreat på holmen kostar 4 000 euro och uppåt, i priset ingår mat, logi och program. Priset skrämmer säkerligen bort många ivriga och aspirerande superkvinnor men Roth är alldeles tydligt väldigt trött på att svara på frågor om upplevelsens prissättning. Hon räknar upp olika varumärken som stugorna är inredda och utrustade med och förklarar att det är alldeles normalt i USA att gå på lyxiga retreater.
– Om ni lyckas hitta ett motsvarande paket på en privatägd holme till ett bättre pris så lovar jag bjuda er på en gratis vecka här, säger hon med irritation i rösten.
– Här finns så mycket annat att skriva om och ändå vill pressen bara koncentrera sig på pengar.
Hon vill att alla ska veta hur hon med omtanke inrett stugorna, skapat en vacker sandstrand att yoga på och hur hon gör sitt yttersta för att stötta och främja andra kvinnor, framför allt kvinnliga företagare.
– Ni ser bara toppen av isberget. Vi har finsk kosmetika, konst skapad av finska kvinnor och jag utvecklar egna produkter och tjänster som bidrar till kvinnors egenmakt. Maten kommer från omgivningen och vi sysselsätter en hel del människor.
Roth berättar att medan presidenterna Trump och Putin träffades på presidentslottet i Helsingfors befann sig en israelisk och en iransk kvinna på Roths holme.
– Det händer ju aldrig att Israel och Iran möter varandra men kvinnorna kom överens hur bra som helst.
En viktig del av retreaterna är diskussionerna, som kan handla om allt mellan himmel och jord. – Män har ju sina cigarrklubbar. Dynamiken är alldeles annorlunda när det endast är kvinnor närvarande, säger Kikka Wendell (till vänster), som tillbringat en vecka på holmen. Bredvid Wendell sitter Roth, yogainstruktören Katie DePasquale och Roths styrkvinna Angel Goa.

Yoga och workshops

Supershes Instagramkonto är fyllt av vackra bilder på smoothies, hemlagad müsli, yogis och inspirerande citat. Emilia Lassenius förklarar att det är bara ytan, något som är avsett för att väcka intresse.
Men på vilket sätt bidrar då vackra bilder och en lyxig semesterholme till kvinnlig egenmakt? Enligt Kristina Roth finns holmen till för dem som vill omringas av positiv energi och förbättra sig själva. På holmen får gästerna njuta av skärgården, god och nyttig mat, flera yogasessioner om dagen och inspirerande workshoppar. Holmen är endast en liten del av Supershe, som utifrån Roths beskrivningar förefaller att vara dels en ideologi, dels ett växande nätverk av kvinnor.
– Här kan kvinnorna umgås med likasinnade personer och i bästa fall lära sig något om sig själva och till exempel finna styrka och motivation till en stor livsförändring. Att holmen blev en viral nyhet var inget vi planerade, det bara blev så. Den är bara en del av en större helhet.
Roth medger att hon är lyckligt lottad men påpekar att förmögenheten är resultatet av hårt arbete. Hon berättar att hon kommer från väldigt knappa förhållanden men vill med hjälp av sin berättelse inspirera andra kvinnor till att våga förverkliga sina drömmar.
Hur realistiska chanser holmen har att bli en blomstrande affärsverksamhet är svårt att ta ställning till men enligt Roth är retreaterna så gott som slutsålda för i år och intresset för nästa sommar har varit stort.
Roth representerar något som för finländare kan kännas främmande. Hon skäms inte för att hon gillar vackra saker, exotiska resemål och att njuta av det goda livet. Hon är målmedveten, envis och Supershe Island i Ekenäs är bara en punkt bland många på hennes att- göra - lista.
Skandinavisk stil kombinerat med finländsk formgivning och små genomtänkta detaljer. – Jag betraktade mig aldrig som en hantverkare men efter det här kan jag väl kalla mig det, säger Roth.
Små fönstergluggar från 70-talet har ersatts med stora moderna fönsterrutor. Utsikten till havet och naturlig belysning står i fokus, också i badrummet.
Sandstranden har skapats för yoga, paddling och andra aktiviteter.

ANDRA LÄSER