Vulkanutbrottet i Guatemala har krävt 62 liv

"Eldvulkanens" utbrott i Guatemala har hittills krävt minst 62 liv. Lava har strömmat in i bebodda områden och moln av aska tvingar tusentals människor på flykt.Omkring två miljoner människor påverkas av utbrottet, och många har skadats.

– Vi har skadade, brända och döda människor, säger Sergio Cabañas, chef för landets katastrofmyndighet, till en lokal radiokanal.
Enligt myndigheten har minst 62 människor mist livet efter vulkanutbrottet nära Guatemalas huvudstad, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter. Utbrottet skedde på söndagseftermiddagen, lokal tid.
AP rapporterar att fyra personer omkom när ett hus började brinna, och att två barn miste livet när de stod på en bro och tittade på utbrottet. Bland de döda finns också en grupp människor som sveptes med i ett jordskred vid den 3 700 meter höga vulkanen.
Enligt landets nationella rättsmedicinska institut har 13 av dödsoffren identifierats.
Cabañas befarar att antalet dödsoffer kommer att öka, då många personer fortfarande saknas. Det finns byar som räddningstjänsten ännu inte kunnat ta sig fram till eftersom vägar har blockerats av lava. Sökandet blåstes av sent på söndagen på grund av mörkret. Räddningsarbetet fortsätter på måndagsmorgonen.

Vulkaner

Vulkaner skapas då magma (smält berg) från jordens inre tränger upp på ytan och stelnar. De flesta av jordens vulkaner ligger på kontinentalplattornas gränser, där det kan uppstå stark friktion som kan orsaka både jordbävningar och vulkanutbrott.
Magma som kommer ut på jordytan vid ett vulkanutbrott kallas lava. Den plats där magman tränger ut på jordytan kallas krater.
Det finns olika typer av vulkaner:
• Stratovulkan: Dessa är koniska berg som bildats av lava och annat material som kastats ut från jordens inre. De producerar mycket aska. Kända stratovulkaner är Sinabung på Sumatra, filippinska Pinatubo, italienska Etna och Vesuvius och japanska Fuji.
• Sköldvulkan: Vulkaner som långsamt byggs upp av stora mängder tjock, lättflytande lava och har en tillplattad kon. Finns på exempelvis Island och Hawaii. Kilauea på Hawaii är en sköldvulkan.
• Lervulkan: Håller lägre temperatur och spyr därför inte ut lava utan lera.
• Kon- eller kägelvulkan: Har korta utbrott som oftast slungar ut stenar som bygger upp en konformad sluttning.
• Supervulkan: Populär men inte vetenskaplig benämning på stora vulkaner vars utbrott kan orsaka omfattande skador och klimatförändringar. Supervulkanerna är närmast ett stort område med vulkanisk aktivitet.
Källa: Nationalencyklopedin

"Hann inte fly"

Aska från Volcán de Fuego, "Eldvulkanen", fyra mil sydväst om huvudstaden, har spridits till fyra av landets 22 regioner. Över 3 000 människor har evakuerats, och omkring två miljoner påverkas på ett eller annat sätt.
Vulkanen ligger nära staden Antigua, ett populärt resmål känt för sina kaffeodlingar.
Vulkanen spyr ut svart rök och aska, och landets internationella flygplats söder om Guatemala City har fått stänga medan anställda arbetar med att få bort askan.
En kvinna med aska över hela kroppen säger till lokala medier att lava strömmade över majsfälten.
– Alla hann inte fly. Jag tror att de begravdes, säger hon i ett videoklipp på Diario de Centro América.

Tre aktiva vulkaner

På en annan nyhetssajt syns hur ångande lava flödar längs en gata medan räddningsstyrkor letar efter människor som är kvar i sina bostäder. Bönder från området ses fly täckta av aska.
Utbrottet är det andra stora från vulkanen i år. "Eldvulkanen" är en av tre aktiva vulkaner i Guatemala. Landet ligger längs med en kedja av aktiva vulkaner.
Artikeln har uppdaterats kl. 22.45.
ANDRA LÄSER