Stort intresse för chefsjobb på Pohjola–Norden: Mycket lovande, vi är nöjda, säger Juhana Vartiainen

Förskingringshärvan kring Pohjola-Norden som utreds av polisen har inte avskräckt personer från att söka jobbet som ny generalsekreterare, snarast tvärtom. Hela 26 personer sökte jobbet. "Många av dem är mycket lovande! Vi är nöjda." meddelar styrelseordförande Juhana Vartiainen.

Pohjola-Nordens styrelseordförande, Helsingfors borgmästare, Juhana Vartiainen är nöjd över det stora intresset för att bli generalsekreterare för Pohjola-Norden.
Pohjola-Norden kan välja och vraka då organisationen väljer en ny generalsekreterare.
26 personer har sökt posten. Pohjola-Nordens arbetsutskott valde på fredagen ut ett antal personer bland de sökande som går vidare till en första intervjurunda.
Generalsekreteraren leder Pohjola-Nordens kansli och håller kontakt med lokalföreningarna. Enligt anställningsannonsen ska generalsekreteraren ha goda kunskaper om nordiskt samarbete, god lednings- och organisationsförmåga och erfarenhet av föreningsverksamhet och insikter i ekonomiförvaltning. Den nya generalsekreteraren ska också klara av att förnya och utveckla verksamheten.
Förhoppningen är att den nya generalsekreteraren ska tillträda i mars.
Styrelseordförande Juhana Vartiainen, meddelar per sms att han är mycket nöjd över det stora intresset och säger att flera av ansökningarna är väldigt lovande.
Pohjola-Nordens vice ordförande Christel Liljeström är inne på samma spår.
– Vi är väldigt glada över det stora intresset för posten och över att det finns så många goda sökande, säger Liljeström.
Pohjola-Nordens vice ordförande Christel Liljeström gläds åt det stora antalet sökande för generalsekreterarposten.
Posten blev ledig som en följd av att HBL för ett knappt år sedan avslöjade oegentligheter i den dåvarande generalsekreteraren Michael Oksanens användning av sin arbetsgivares medel. I somras stod det klart att Oksanen hade betalat ut hundratusentals euro till sig själv från Pohjola-Nordens understödsstiftelse.
Fallet utreds fortfarande av polisen under brottsrubriceringarna grov förskingring och missbruk av förtroendeställning. Polisutredningen väntas bli klar om några veckor.
Enligt Liljeström slipper den nya generalsekreteraren befatta sig med förskingringshärvan, eftersom den frågan sköts av Pohjola-Nordens arbetsutskott.
T.f. generalsekreteraren Heikki Pakarinen finns med bland de sökande.
ANDRA LÄSER