Munskydden förblir på i skolorna i Helsingfors

Lättnader för personalen diskuteras också – oberoende av de andra städerna i huvudstadsregionen.

04.10.2021 16:48 UPPDATERAD 04.10.2021 19:13
Helsingfors stad lättar ännu inte på reglerna om munskydd i skolorna. Det beslöt staden vid ett möte på måndagen, enligt direktör Niclas Grönholm vid stadens svenska skolväsende.
I veckan är det ändå möjligt att staden fattar beslut om lättnader för skolpersonalen. Vilka grupper det i så fall gäller vill han inte spekulera i.
Elever från årskurs sex och uppåt rekommenderas fortfarande bära munskydd i skolan. Helsingfors kommer ändå att fortsätta följa både nationella rekommendationer från Institutet för hälsa och välfärd (THL), och gå i samma takt som de övriga städerna i huvudstadsregionen, säger Niclas Grönholm.
THL lättade förra veckan nationellt på den allmänna rekommendationen om munskydd. Institutet kommer ändå enligt Yle att i samarbete med Undervisningsministeriet och Utbildningsstyrelsen finslipa på skrivningarna som gäller skolorna.
– Allt beror nu på THL:s fart i frågan, om deras landsomfattande rekommendationer. Vi inväntar dem den här veckan.
I diskussionerna har man bland annat att ta ställning till småbarnspedagogiken och de yngre barnen under 12 år som inte är vaccinerade än.
– Bland dem som är över 12 år har vi väldigt goda siffror, närmare 80 procent, vilket motsvarar den övriga befolkningen.
Några särskilda problemområden, eller svenska skolor med ovanligt tät smittspridning i Helsingfors som staden skulle behöva ta särskilt i betraktande, kan Niclas Grönholm inte peka ut.
– Men vi lyssnar också på social- och hälsovården innan vi fattar beslut, säger han.
Det är fortfarande öppet om Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla kommer att hinna luckra på eller slopa munskyddsreglerna, om Institutet för hälsa och välfärd kommer med nya rekommendationer. De offentliggörs vanligen i institutets coronarutiner på torsdagar.
- - -
Måndag kl. 18.15: förtydligat att undervisningsbranschen enligt THL-direktivet från senaste torsdag den 30 september inte omfattas de allmänt lättade rekommendationerna.

ANDRA LÄSER