Mamma försökte döda sitt 5-åriga barn i Borgå

En mamma misstänks för att ha utsatt sitt femåriga barn för grovt våld i Borgå i tisdags. Enligt polisen fick barnet allvarliga skador och vårdas nu på sjukhus.

Socialtjänstens myndigheter larmade polisen till en privat bostad på tisdagen klockan 10.10.
"Socialtjänsten kom för ett kontrollbesök och kunde se genom fönstret hur barnet misshandlades. Misshandeln upphörde först när polispatrullen bröt sig in i lägenheten genom att krossa fönstret och gripa tag i barnet", säger kriminalkommissarie Heidi Niemi i ett pressmeddelande på torsdagen.
Barnet fördes omgående till sjukhuset.
När HBL ringer upp Niemi uppger hon att det handlar om ett exceptionellt brott.
– Jag har jobbat med brott mot barn i 20 år och har inte stött på ett fall där misshandeln fortsätter framför vittnen på det här sättet, säger Niemi.
Hon berättar inte var i Borgå dådet ägde rum och inte heller om familjen var klienter hos socialtjänsten.
Niemi bekräftar att mamman och barnet var ensamma i lägenheten.

Kan du säga om mamman var påverkad?

– Det tar jag inte ställning till. Som sagt har förundersökningen precis kommit i gång. Förhören av mamman har inte börjat, säger Niemi.
Även mamman fördes till sjukhus. Polisinrättningen i Östra Nyland utreder misshandeln. Brottsrubriceringen är försök till dråp och motstånd mot tjänsteman.

Borgå erbjuder diskussionshjälp

Borgå stad erbjuder diskussionshjälp på grund av händelsen.
"Det är skärrande och sorgligt att höra om ett våldsdåd mot ett barn. Nyheten väcker säkert starka känslor hos många. Östra Nylands social- och krisjour erbjuder psykosocialt stöd i krissituationer dygnet runt", kommenterar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i ett pressmeddelande.
krisjourens webbsida finns anvisningar för situationer då man upplevt något traumatiskt samt råd om hur man talar med ett barn efter en plötslig krissituation.
Artikeln uppdateras

ANDRA LÄSER