Linda fick nog av knarkande grannar och mordhot i Helsingfors hyreshus

Linda uppskattade gemenskapen i stadens hyreshus och barnen hade många kompisar på gården. Men det fanns också problem: urinlukt i trappuppgången, narkotikaförsäljning, nattliga fester och ständiga besök av polisen. Till slut fick Linda nog. – Jag vågade inte bo kvar längre när knarklangare knackade på mitt fönster och hotade mig, säger hon.

Linda saknar gemenskapen med de andra barnfamiljerna i ett av Hekas hyreshus där hennes familj bodde i flera år, men till slut tvingades hon flytta ut. Några störande grannar förstörde vardagen för de övriga hyresgästerna, då de sålde droger, ordnade högljudda fester sent på kvällarna och hotade dem som klagade.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
04.12.2022 05:01 UPPDATERAD 05.12.2022 09:53
Linda trivdes alldeles utmärkt med livet i stadens hyreshus i Lillhoplax, där hon bodde i många år med sina två barn. Men när en familj med missbrukande föräldrar flyttade in blev vardagen snart mycket stökig i höghuset. Det var ett ständigt spring i trappan då ”kunder” kom för att köpa narkotika och nattetid dunkade huset av högljudda fester som gjorde det omöjligt att sova.
– Jag minns tydligt en morgon då ett par grannar hackade på mitt fönster och skrek att de ska ta barnen ifrån mig, de påstod att jag hade fått socialen att omhänderta deras barn. Det var droppen, jag kunde inte bo kvar i ett hus där jag och mina barn blir hotade till livet, berättar Linda.
Hon är kulturarbetare och verksam i Helsingfors, men vågar inte uppge sitt efternamn av rädsla för att de tidigare grannarna ska verkställa sina hot. Men hon vill berätta sin historia, för hon vet att det är många hyresgäster som råkat ut för liknande händelser i Helsingfors stads bostäder, Heka.

ANDRA LÄSER