Här diskuteras klänningar och miljö, och hunden som åt skosnöret

I första hand är det klänningarna som väcker diskussion, men även miljön berör gästerna.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson (till höger), klädd i gammalt sjukhustyg träffade Animalias verksamhetsledare Mai Kivelä, klädd i gammalt jeanstyg.
Temat för självständighetsdagens mottagning var i år miljö. Det är ett tema som är mycket större än vad ett enskilt ställningstagande kan tänkas bidra till, säger kvällens värd, republikens president Sauli Niinistö. Men han hoppas ändå att temat ska inspirera alla – såväl gäster som dem som ser på festen på tv – att tänka på hur de själv bidrar till miljö och hållbarhet i naturen.
Många av gästerna är inbjudna tack vare sitt engagemang för naturen.
– Det känns som om det finns en tid före IPCC:s klimatrapport och en tid efter den, säger Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson, iklädd en återanvänd klänning i sjukhustyg som använts i operationssalar.
Själv slutade hon äta kött för över tio år sedan och ser det som sin största miljögärning.
– Åtminstone har det påverkat mitt klimatavtryck mest.
Även Mikael Hildén vid Finlands miljöcentral ser en större medvetenhet för miljön i dagens samhälle.
– Vi behöver inte längre uppmärksamma folk om effekterna med klimatförändringen, utan om lösningarna. Därför är innovationer viktiga, säger han, som är på slottet för nionde gången i år.

Syns miljötemat på årets bal?

– Svårt att säga, åtminstone finns här fler bekanta som vi känner å arbetets vägnar, konstater Hildén som är inbjuden tack vare sin fru som också jobbar på miljöcentralen.
Dagen efter ska han resa ner till klimatkonferensen i Katowice i Polen.
– Jag försökte ordna ett klimatsmart sätt att resa dit ner, men nu blir det flyg till Warszawa och sedan tåg.

Vad förväntar du dig av konferensen?

– Det är viktigt att börja söka efter genuina lösningar, men jag tror inte att vi kommer upp med några stora löften. Det blir främst ett möte kring vilka regelverk vi behöver.
I vimlet står även riksdagsledamoten Hjallis Harkimo och funderar på natur och miljö.
– För mig är arbetet för Östersjön det viktigaste. Östersjön har alltid betytt mycket för mig. Då jag var liten satt jag med farfar och fiskade abborrar i klart rent vatten. Nu ser man ju ingenting, det är det bara skitigt.

Hunden åt skosnörena

Andelen återanvända klänningar är hög i år, vilket även fått de Grönas Ville Niinistö att skylta med sin något, kan man väl säga, erfarna frack. Den har varit med om ungefär tio slottsbaler, några Nobelfester, ett antal studentårsfester, ett prinsessbröllop (kronprinsessan Victorias) och förstås, det egna bröllopet.
– Det är min morfars gamla frack, han var folkskollärare i Ikalis. Med tanke på att fracken är 80 år gammal har den hållit bra och klarat alla tvättar, berättar Niinistö.
Men trots att fracken är gammal har skorna splitternya band.
– Jag brukar vara bra på att tappa bort dem, och i år, några timmar före balen fick hunden Rusko för sig att sno ett av banden. Men som tur hade jag försett mig med flera extra band, konstaterar Niinistö.

ANDRA LÄSER