Ukraina: Ryska träffar nära kärnreaktor

Ukraina anklagar Ryssland för attacker nära en reaktor vid det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja. Ryssland å sin sida anklagar Ukraina för att ha träffat verkets kraftledningar med artillerield.

En rysk soldat på vakt vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Bild från i maj.
05.08.2022 21:22
Den ukrainska kärnkraftsmyndigheten Energoatom säger att rysk beskjutning lett till tre träffar nära en av reaktorbyggnaderna. "Det är risk för väteläckage och radioaktiva läckor. Brandrisken är hög", heter det i uttalandet.

Inga oberoende källor

Tidigare rapporterade den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax att två av Zaporizjzjas kraftledningar träffats av ukrainsk artilleri, med en brand som följd, skriver BBC.
Ingen av anklagelserna har kunnat bekräftas av oberoende källor.
Kraftverket i sydöstra Ukraina är Europas största och ockuperades av Ryssland i mars. I veckan anklagade USA:s utrikesminister Antony Blinken Ryssland för att utnyttja kraftverket som bas för att skjuta mot ukrainska mål, i vetskap om riskerna med att skjuta tillbaka mot en kärnanläggning med stora mängder radioaktivt avfall i lager.

Amnesty står fast

Människorättsorganisationen Amnesty International står fast vid kritiken om att Ukraina bryter mot internationell lag och sätter civila i fara, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Detta sedan landets president Volodymyr Zelenskyj avfärdat kritiken, och anklagat organisationen för att försöka ”skifta ansvaret från angriparen till offret”.
Människorättsorganisationens generalsekreterare Agnes Callamard uttrycker oro över att den ukrainska regeringens reaktion "riskerar att dämpa en legitim och viktig diskussion om dessa ämnen".
Amnesty släppte under torsdagen en rapport där man hävdar att ukrainsk militär använder bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, som baser. Totalt listar man 19 städer och byar i regionerna Charkiv, Donbass och Mykolajiv där man säger sig ha dokumenterat detta.

ANDRA LÄSER