Tjuvåker du spårvagn, metro och tåg? Snart kan Helsingfors höja kontrollavgiften

Det ska inte vara ekonomiskt lönsamt att hoppa på metron, spårvagnen eller bussen utan att betala för en biljett. Nu är diskussionen om att höja kontrollavgiften i gång igen.

Hur mycket ska den som åker fast utan kollektivtrafikbiljett betala i böter? Det diskuteras nu.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
21.03.2023 09:43 UPPDATERAD 21.03.2023 12:59
Tjänstemännen i Helsingfors vill göra det dyrare för den som tjuvåker utan biljett i kollektivtrafiken. I dag är kontrollavgiften 80 euro, men de vill att den ska höjas till 100 euro.
Helsingforsregionens trafik (HRT) har redan tidigare velat höja avgiften. Varje år förlorar HRT 15–25 miljoner euro på att passagerarna inte betalar för sin biljett. Dessutom uppges det här beteendet bli vanligare.
Antalet som rest utan biljett har under de senaste åren utgjort cirka 4 procent av passagerarna.
Det som enligt tjänstemännen talar för en höjning av kontrollavgiften är att biljettpriserna har stigit sedan 2007. Då höjdes kontrollavgiften senast.
”Det är befogat att kontrollavgiften följer biljetternas prisutveckling. Målet med den är att göra det mindre ekonomiskt lönsamt att tjuvåka. Penningbeloppet måste vara effektivt för att avgiften ska var förebyggande”, skriver tjänstemännen.
På stadsstyrelsens möte nästa måndag kommer politikerna att behandla tjänstemännens utlåtande till Kommunikationsministeriet om kontrollavgiften.

ANDRA LÄSER