Efter tre års väntan med kameror riggade på Himalayas sluttningar infann sig det sagolika ögonblicket. Plötsligt bara stod snöleoparden där i solnedgången, och tysken Sascha Fonsecas pojkdröm blev sann.
Fonsecas bidrag Snöleopardens värld vinner första pris i klassen som publikens favorit i tävlingen Wildlife Photographer of the Year, som ordnades av Naturhistoriska museet i London. Tävlingen är en av de mest prestigefyllda i sitt slag och ordnades nu för 58:e gången.
Naturfoto har blivit oerhört populärt i och med att alltfler har råd med någon form av digital kamera av rimlig kvalitet. Likväl är det nästan stört omöjligt att vinna pris i en stor tävling eftersom konkurrensen är massiv. Över 60 000 naturfotoentusiaster, fler än någonsin, röstade fram segraren i årets tävling.
De kunde välja mellan 25 finalister som museet hade gallrat fram bland nästan 39 000 tävlingsbidrag. Alla prisbelönta bidrag var bilder på stora rovdjur.
Det är otroligt svårt att få syn på en snöleopard i det vilda eftersom djuren är rätt få och lever diskret i nästan otillgängliga områden. Ännu svårare är det att få en hyfsad bild på dem.
Sascha Fonseca hade kameror riggade i terrängen, men använde inga åtel för att locka fram djuren.
– Jag är otroligt stolt över att vinna årets tävling och jag vill tacka alla som stöttat mig. Jag hoppas att naturfoto kan förena folk i förståelsen för skönheten i det vi vanligen inte ser, och att det behöver skyddas, säger han i ett uttalande.
HBL publicerar även de fyra övriga prisbelönta bidragen utöver det vinnande.

En kylig vinterdag på Prince Edward Island i norra Kanada kom Brittany Crossman att överraska rävparet under dess intima stund. Rödräven parar sig på vintern och det är inte ovanligt att se rävar på tumis så här års, men bilden har flera andra kvaliteter, inte minst den påtagliga kärlekseffekten, som gör den prisvärd.

Igor Altuna dokumenterade leopardhonan precis efter att hon hade dödat en apa i South Luangwa National Park i Zambia. Apans lilla unge klänger sig fortfarande fast vid sin mor. Fotografen kunde se hur leopardhonan gick med bytet till sin egen unge. Leopardungen lekte sedan med apungen i över en timme innan den tog livet av den.

En sen eftermiddag lyckades Marina Cano ta porträttet på Olobor, en av fem berömda lejonhannar naturreservatet Maasai Mara i Kenya. Överallt omkring lejonet var marken svart efter att nomaderna hade anlagt en brand för att gräset skulle börja växa på nytt. Fotografen befann sig i en bil och sänkte ned kameran till marknivå för bästa bildvinkel.

Martin Gregus har förevigat isbjörnsungen som leker i en äng av mjölkört i Hudson Bay, Kanada. Med jämna mellanrum avbröt den sin lek för att ställa sig på bakbenen och kolla in att mamman inte hade tappat bort sig. Precis som i fallet med det vinnande bidraget tog fotografen bilden med trådlös fjärrutlösare.
ANDRA LÄSER
Helsingfors
Besvikelse hos muminföretaget – huvudkontor byggs inte i område som är populärt bland finlandssvenskar
28.03.2023 16:06

Helsingfors
Mitt i Helsingfors byggs ett hus många kommer att besöka – bara rulltrapporna kostar 6 miljoner euro
28.03.2023 08:07

Fartyg
Danskt oljetankfartyg attackerat av pirater – rederiet har inte fått kontakt på flera dagar
28.03.2023 17:07


Riksdagsvalet 2023
Läsarfrågor | Hur ska man rösta så att Sannfinländarna inte blir regeringsparti? Ska arvsskatten slopas?
28.03.2023 17:36
