Svensk börs-vd anhållen– aktien störtdyker

Samhällsbyggnadsbolaget i Nordens vd och grundare Ilija Batljan har anhållits. Misstankarna rör brott mot marknadsmissbrukslagen.

Ilija Batljan. Arkivbild.
Beskedet kom först i ett pressmeddelande från bolaget och har bekräftats av Ekobrottsmyndigheten i Sverige. Förutom insiderbrott kan det även innebära bland annat olagligt röjande av insiderinformation liksom förbud mot marknadsmanipulation.
Bolagets finanschef Rosel Ragnarsson vill dock inte uttala sig när TT talar med henne:
– Jag kan inte uttala mig just nu. Jag vet ungefär det som gått ut i pressmeddelandet just nu, säger hon.

Har du varit i kontakt med honom?

– Nej, det har jag inte varit.

Vad gör ni från företagets sida?

– Vi har ingen mer information att ge ut, utan bolaget rullar på som vanligt naturligtvis.

Tar över tillfälligt

I pressmeddelandet skriver dock bolaget att under frånvaron kommer vice vd Krister Karlsson att agera som tillförordnad vd.
Det är inte första gången som 52-årige Ilija Batljan hamnat i blåsväder. Efter att ha varit socialdemokratisk politiker och kommunalråd i Nynäshamn slutade han 2011 för att bli vice vd i statliga pensionsfonden Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron, som senare ändrade namn till Rikshem.
I december 2015 fick dock Batljan sparken som vd för Rikshem efter att det avslöjats att han gjort stora fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera styrelsen.
I april 2016 bildade Ilija Batjlan fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB efter att skjutit in 20 miljoner kronor (2 miljoner euro) i eget kapital och lånat uppemot 300 miljoner kronor (30 miljoner euro), enligt en intervju med Dagens industri.
– Jag tog en enorm risk. Men jag har suttit i en källare i Bosnien med min fru och dotter och funderat på om nästa flygbomb ska träffa mitt hus eller grannens. Så jag har kanske en lite annan syn på risk än en del andra, sade Batljan i intervjun.

Vuxit sig stort

Bolaget har vuxit sig stort och har drygt 13 000 lägenheter på ett 30-tal orter runtom i Sverige, till stor del i så kallade miljonprogramsområden.
SBB:s aktie har under det senaste året stigit kraftigt men dagens besked gav en tvärnit. Efter att först handlats ned över 40 procent ligger aktien på drygt 15 procent minus med ett par timmars handel kvar innan Stockholmsbörsen stänger.
ANDRA LÄSER