Socialdemokraternas partifullmäktige och partistyrelse samlas först på lördag, men gruppordförande Antti Lindtman (SDP) kom på torsdagen ut med sin åsikt om Nato.
Då statsledningen - president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) redan gett sitt gemensamma uttalande om att Finland bör bli medlem i Nato, meddelade Lindtman att han stöder den linjen.
– Vi är jättenöjda med att statsministern och presidenten gjorde ett gemensamt uttalande. Det är jättetydligt, och vi är alla nöjda med processen, säger Lindtman.
SDP, som suttit på sina händer allra längst, kommer med sitt slutliga besked på lördag, men:
– Jag bedömer att det i gruppen finns ett starkt och brett stöd för Natomedlemskap efter att statsministerns och presidentens förslag kommit.
– Om vi hade kommit ut tidigare, så skulle du genast ha gått till statsministern och frågat varför hon inte kan säga nu. Det här är det ansvar som statsministerpartiet bär, säger Antti Lindtman (SDP).
Varför var det viktigt för SDP att vara sist?
– Vi känner ett ansvar i den här frågan och processen. Om vi hade kommit ut tidigare, så skulle du genast ha gått till statsministern och frågat varför hon inte kan säga nu. Det här är det ansvar som statsministerpartiet bär, och jag är nöjd med att vårt team har känt det ansvaret. Också för att det är viktigt för Finlands säkerhet med en så klar och tydlig process som möjligt.
Också försvarsminister Antti Kaikkonen (C) gick ut med sin åsikt efter statsledningen, och säger att han stöder ett Natomedlemskap.
Att presidenten och statsministern gick ut med sitt vägande budskap genom att skicka ett pressmeddelande illustrerar en process som präglats av att ingen enskild instans stjäl showen. Presidenten har under vårens lopp inte velat föregå riksdagen.
Från presidents kansli kommenterar man formen med ett publicerat uttalande, och säger att det är en färdkost för riksdagsgrupperna:
"Uttalandet publicerades för att riksdagsgrupperna och riksdagspartierna ska ha kännedom om republikens presidents och statsministerns ståndpunkt beträffande kommande åtgärder", kommenterar kansliet.
VF tudelat, vill ge ro åt alla åsikter
– Visst har vi genuint bra stämning, ser man inte det på alla som kommer ut? Helt onödigt vore det att vi käbblar sinsemellan, säger Jussi Saramo, Vänsterförbundets gruppordförande efter gruppmötet på torsdagen.
Han bedömer att gruppen är delad ungefär mitt itu i Natofrågan, men tar det med ro och skriver under det som Li Andersson (VF) sagt:
– Det finns vägande motiveringar både för dem som trycker på den röda knappen och dem som trycker på den gröna.
Gruppen kommer att ge fria händer för ledamöterna att följa sitt samvete.
Li Andersson gick tidigare på torsdagen ut med sin åsikt, även den efter statsledningens besked. Hon skriver i ett blogginlägg att hon personligen kan stödja en Natoansökan, men värnar om arbetsro för ledamöter av olika åsikt.
"Vänsterförbundets roll i Natodebatten har varit att föra fram kritiska aspekter i den här rätt så ensidiga diskussionen. Som ordförande kommer jag att på alla sätt främja en bred, konstruktiv och respektfull debatt om ämnet och hoppas att våra väljare också uppskattar vårt sätt att väga olika aspekter", skriver Andersson.
På torsdagen ställde sig Centerns riksdagsgrupp enhälligt för en Natoansökan på torsdagen. Gruppordförande Juha Pylväs (C) konstaterar att det inte var någon svår fråga längre i det här skedet, och den enda diskussion som behövdes var på ett allmänt plan – innehållet var klart.
ANDRA LÄSER
Ryssland
Ryssland stryper diplomatiska band till Finland – ”Ansvaret helt och hållet Finlands”
30.05.2023 21:01



TV
”Nepobarnsdebatten var tragikomisk” – ny säsong av Längtan till landet planeras, men utan paret Donner
30.05.2023 16:12

Brott
”Jävligt elakt” – Elisabeth Rehn utsatt för stöld i Grankulla, är beredd att betala för att få tillbaka kär bronsstaty
29.05.2023 23:13
