Förlorade i rätten – får inte tävla på Paralympics

Blake Leeper får inte tävla på stora mästerskap i framtiden.Orsaken är att hans benproteser ger honom en konkurrensfördel.Det meddelade idrottens skiljedomstol, CAS, under måndagen.

Blake Leeper.
HBL-TT-Reuters
26.10.2020 19:02
Den amerikanske parasportaren Blake Leeper, 31, har förlorat sin överklagan i idrottens skiljedomstol, CAS, om att få tävla med sina dubbla benproteser.
Det innebär att hans dröm om att få delta på Paralympics i Tokyo nästa år går om intet.
I sitt beslut menar CAS att 31-åringens benproteser ger honom fördelar gentemot andra löpare och att 400-meterslöparen därav inte kan tillåtas delta i stora mästerskap.
"Juryn kom fram till slutsatsen att de löpspecifika proteserna som Blake Leeper använde verkligen gav honom en konkurrensfördel på 400 meter jämfört med en idrottsman som inte använde ett mekaniskt hjälpmedel", skriver CAS i domen.
Leeper föddes utan ben nedanför knäna och har använt proteser i nästan hela sitt liv. Amerikanen tog två medaljer under Paralympics i London 2012. Det var inför VM i Doha 2019 som det internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängde av amerikanen. Leeper har varit tvungen att bevisa att hans benproteser inte gett honom några fördelar men 31-åringen har hela tiden hävdat att bevisbördan borde ha legat på IAAF.

ANDRA LÄSER