De här daghemmen är öppna under strejken – alla barn i Helsingfors har fått plats

Knappt trettio svenskspråkiga daghem i Helsingfors håller öppet under de kommunanställdas strejk. Hittills har alla barn som behövt det fått plats.

Lärarfacket OAJ ordnade en demonstration i Dickursby på tisdagen.
04.05.2022 13:31 UPPDATERAD 04.05.2022 13:40
Rusning befarades till de daghem som håller öppet i Helsingfors under strejken, men den verkar har uteblivit. Åtminstone den första strejkdagen fick alla som behövde småbarnspedagogik i något av de svenska daghemmen den.
Det uppger Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehelheten inom sektorn för fostran och utbildning.
– Hittills har det gått lugnt och bra, säger han.
På stadens lista finns sammanlagt 29 svenska daghem och förskolor som hålls öppna. Det är enligt Grönholm närmare hälften av enheterna. Mellan 20 och 30 procent av platserna är i bruk, eftersom personalen inte räcker till för att ha full kapacitet på daghemmen.
Antalet platser är ungefär vad staden planerat i förväg.
Till barnomsorgen tas under strejken emot barn i den ordning de anländer tills personalresurserna inte längre räcker till.
– I går lyckades vi till den delen att ingen behövde vända vid dörren, säger Grönholm om tisdagen men betonar att situationen kan variera från dag till dag.
Strejken är utlyst att gälla till och med 9 maj.
I Vanda håller två svenskspråkiga daghem öppet. En del skolelever har kallats tillbaka till skolan när det trots allt har funnits personal. Lärarfacket OAJ är i Ilta-Sanomat kritiskt till förfarandet.
Enligt Helsingin Sanomat är alla svenskspråkiga skolor i Vanda fortsatt stängda.
I Esbo var alla daghem stängda på tisdagen, men från och med onsdagen tar sju svenskspråkiga enheter emot barn mellan klockan 8 och 16. Antalet platser är begränsade.
Läs också: Trots stressen kring barnomsorgen: Föräldrars sympatier är hos de strejkande
Läs också: Så påverkas tjänsterna under kommunstrejken
Läs också: Specialläraren Pamela Leka: "Nu är måttet rågat"

ANDRA LÄSER