Stora Enso gör sig av med pappfabriker i Ryssland

Stora Enso fortsätter att skala ner verksamheten i Ryssland.

Stora Enso gör sig av med sin Rysslandsverksamhet. Bilden är från cellulosafabriken i Kemi.
Skogsbolaget Stora Enso har gjort sig av med tre fabriker för tillverkning av wellpappförpackningar i Ryssland, i städerna Lukhovitsy, Arzamas och Balabanovo. Köparna är personer ur företagets lokala ledning.
Stora Enso bedömer att ett lokalt ägarskap till fabrikerna är den mest hållbara och långsiktiga lösningen, med tanke på osäkerheten på den ryska marknaden.
Skogsbolaget skriver i ett pressmeddelande att affären inte har någon betydande effekt på den årliga omsättningen eller resultatet. En nedskrivning på 35 miljoner euro har redovisats i resultatet för det första kvartalet. De övriga förlusterna väntas uppgå till 55 miljoner euro.
De tre fabrikerna har cirka 620 anställda och producerar årligen 395 miljoner kvadratmeter förpackningsmaterial. Förpackningarna används främst för livsmedel, heminredning, konfektyr och djurfoder på den ryska marknaden.
Stora Enso meddelade i början av mars att bolaget stoppar all produktion och försäljning i Ryssland tills vidare. I slutet av april stod det klart att bolaget säljer sina två sågverk och den ryska inköpsverksamheten till den lokala ledningen.

ANDRA LÄSER