Ny konstlokal öppnar i den gamla gasklockan

Flowfestivalen öppnar dörrarna till den gamla gasklockan i Södervik – som blir ny konstlokal i år.

Gasklockan i tegel vid ingången till Södervik i Helsingfors är planerad av arkitekten Selim A. Lindqvist och stod klar 1910. Tegelbyggnadens storlek är ungefär 40 meter i diameter och rymmer omkring 30 000 kubikmeter.
Den runda gasklockan i tegel som är belägen bredvid den karakteristiska gasklockan i stål vid ingången till Södervik tas i bruk under årets Flow Festival, meddelar festivalen i ett pressmeddelande.
Gasklockan som togs ur bruk 1980 har renoverats under de senaste åren för att kunna användas för olika kulturevenemang. Under Flow kallas utrymmet i tegelbyggnaden för Tiilikello x Polestar, och det är Emmi Kattelus som har kuraterat konst- och ljudkonstutställningen som hålls där.
Flowfestivalen meddelar också i pressmeddelandet att mediekonstnären Adel Abidins nya verk Musical Manifest visas under festivalen.
Konstnären Adel Abidin gör multimediala installationer baserade på videor, bilder och ljud. Han är född i Bagdad i Irak och är bosatt i Helsingfors och Amman i Jordanien.
Abidins verk får Europapremiär under Flow och är en videoinstallation med sex kanaler i vilka konstnären har spelat in sex olika musikvideor med bland annat texter ur kända poplåtar. Verket undersöker teman som identitetsskapande, makt och klichéer, skriver Flow i pressmeddelandet.
Den visuella konstnären Abidin har tidigare ställt ut konst på internationella konstmuseum, och bland annat Ateneum, Kiasma och Åbo konstmuseum. 2014 hade han också en utställning på Flow.
Den finlandssvenska konstnären Alexander Salvesens verk Metsä Puilta som riktar kritik mot marknadsekonomin är en av de video- och ljusinstallationer som visas under festivalen.
Några av årets huvudnummer är Gorillaz, , Florence + The Machine, Jamie XX och Princess Nokia. Festivalen äger rum mellan den 12 och 14 augusti.
Södervik förvaltas av Fastighetsbolaget Kabelhuset som ägs av Helsingfors stad.

ANDRA LÄSER