Förslaget om att lägga ner samjour i Raseborg väcker bestörtning: "Obegripligt mitt under coronakrisen"

Förslaget om att lägga ner samjouren vid Raseborgs sjukhus väcker bestörtning bland politiker. – Ett kortsiktigt förslag, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Samjouren vid Raseborgs sjukhus är hotad. HUS styrelse ska ta ställning i frågan på måndag.
02.04.2020 19:06 UPPDATERAD 03.04.2020 12:45
HUS styrelse möts på måndag. Förslaget från beredningen är att man ska anhålla om undantagslov från Social- och hälsovårdsministeriet för att ersätta samjouren med en allmänmedicinsk jour, det vill säga en jour på hälsocentralnivå dygnet runt.
Det är ledningen för HUS koncernförvaltning som gjort beredningen. Justitieminister och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att hon inte förstår hur styrelsen för HUS tänker.
– Det är ett fruktansvärt kortsiktigt och obegripligt förslag mot bakgrunden av att vi är inne i en kris vi aldrig upplevt tidigare. All kapacitet inom sjukvården kommer att behövas. Coronakrisen är en påminnelse om att man inte kan ta saker för givna i vårt samhälle. Jag hade hoppats att HUS ledning hade haft förmågan att se längre. Jag förstår inte hur man tänker. Tänk om i det här skedet, säger Henriksson.

ANDRA LÄSER