Hotellet på Busholmen stretar uppåt och öppnar i oktober

Det nyaste hotellet i Helsingfors stretar mot skyarna i raskt takt, och i oktober checkar de första gästerna in i det nästan 80 meter höga huset. Ägaren och investeraren, norrmannen Arthur Buchardt har drivit på sitt Helsingforshotell med förbluffande envishet, och i det här skedet besöker han byggplatsen på Busholmen en gång i veckan.

Landmärke. Clarion hotel Helsingfors blir ett landmärke för och en port till den växande stadsdelen Busholmen. Bakom projektet står två penningstarka norrmän, fastighetsinvesteraren Arthur Buchardt och hotelloperatören Petter Stordalen.
Nina Weckström
10.03.2016 06:00 UPPDATERAD 10.03.2016 14:28
Arthur Buchardt kan knappt behärska sin iver där han drar fram över byggplatsen, förväntansfullt gestikulerande och förklarande. Men så har det gått över åtta år sedan han lanserade planerna på ett hotell på Skatudden. Ett hotell som stötte på kompakt motstånd och slutligen skrinlades.
– Det kostade mig två år och en miljon euro, men jag är norrman och vi norrmän är naiva optimister och dessutom entusiastiska, säger Buchardt, och när Helsingfors stad erbjöd en ersättande tomt på Busholmen tvekade han inte.
– Trägen vinner, fast också det här bygget utgick först från helt andra visioner. Från stadens håll meddelade man att hotellet får bli 36 våningar högt men sedan bestämde man att kapa så nu bygger vi i stället två snedställda torn på 16 våningar. Det högre når 78 meter och på taket kommer en öppen uteservering, säger Arthur Buchardt.
I dag när det är drygt sju månader kvar till invigningen har bygget nått trettonde våningen och redan nu är vyerna anslående åt alla håll.

Pool som hänger över kanten

Buchardt lyser av förtjusning när han beskriver poolen på taket på det andra tornet. Där bygger man spa och bastuavdelning och så simbassängen på 12, 5 meter.
– Den ultimata finessen är inte en pool på hög höjd utan att bassängen sträcker sig 1,5 meter ut över takkanten. Och utsprånget går helt i glas, bassängbottnen också. Den delen kostar lika mycket som hela poolen, säger Buchardt och låter inte allt bekymrad.

Toppklass på hotellet

Busholmens hotell får 425 hotellrum, tre barer och en restaurang.
Vid sidan om uteserveringen högst uppe öppnar en 55 meter lång bar utmed det gamla hamnmagasinet.
Invigningen är 17 oktober.
Clarion Hotel Helsinki ingår i koncernen Nordic Choice hotels.
Nordic Choice hotels omfattar 186 hotell och 13 000 anställda.
Av koncernens hotellsegment håller Clarion den högsta standarden.
Förutom naiv och optimist ska man alltså också vara stadd vid kassa, och med sitt 19 hotell på gång är Buchardt inte utan ekonomiska resurser. På Busholmen investerar han drygt 100 miljoner euro i själva fastigheten medan hotelloperatören är en annan förmögen norrman, miljardären Petter Stordalen som driver koncernen Nordic Choice hotels som bland annat omfattar varumärket Clarion.
– Stordalen och jag har tillsammans 16 hotell. Det första öppnade vi för 25 år sedan i Lillehammer, säger Buchardt. På frågan om han har planerar ytterligare ett i Helsingfors svarar han jakande men vill ännu inte yppa var hotellet tar plats. Stordalen och hans hotellkedja Clarion är för sin del redan i gång med följande hotell som öppnar vid Aviapolis i Vanda.
Projektet på Busholmen är förresten extra norskt eftersom byggnadsarbetena genomförs av norska Hent, och förklaringen är enkel. Inget finländskt byggföretag visade intresse för bygget.

Guld i VM ger fria drinkar i baren

– Norskt och finskt är en bra mix. Ni finländare är kunniga på design och form, vi norrmän är bäst i världen på skidor.
Busholmshotellets arkitekt är Aki Davidsson och Artek, som visserligen ägs av schweiziska Vitra, står för inredningen, och det gäller såväl hotellrum som lobby samt i lokalerna som uppstår när man bygger om inne i det gamla kulturmärkta hamnmagasinet av Lars Sonck. I hamnmagasinet tar ett stort center för kongresser, fester och happenings plats, och i byggnaden öppnar även restaurang Kitchen & Table som drivs av svenske mästerkocken Marcus Samuelsson.
"Jag tror stenhårt på Helsingfors framtid, staden är ett spännande växande resmål, och jag tror lika stenhårt på mitt hotell som ska bjuda på god mat, drinkar på hög höjd och en glad stund i sängen, säger Buchardt och lovar i samma veva att drinkarna är fria i baren ifall Finland tar ett guld i VM i Lahtis vintern 2017.

ANDRA LÄSER