Miljöaktivister slog till i Vasaloppet

När täten i Vasaloppet kom till Hökberg hoppade miljöaktivister in i spåret och höll upp skyltar. – Jag hann inte läsa vad som stod på skylten, säger toppåkaren Oskar Kardin.

Miljöaktivister slog till mitt under Vasaloppet.
05.03.2023 19:43 UPPDATERAD 05.03.2023 19:52
Det fanns ett förhöjt hot från miljöaktivister inför årets Vasalopp.
Inför loppet gav bland annat Daniel Bengtsson, kommunikationschef för Greenpeace i Norden ett skriftligt meddelande till TT:
”Genom att sponsra Vasaloppet får oljebolaget Preem hjälp att nå en storpublik och förknippa sitt varumärke med vintersport. Samtidigt får alla skidåkare allt färre skiddagar på grund av samma företags verksamhet, som vi vet driver på klimatförändringar och snösmältning. Det bör de inte komma undan med utan att det uppmärksammas.”
När täten kom till kontrollen vid Hökberg slog miljöaktivister till. Två personer hoppade in i spåret när tätklungan åkte förbi och funktionärer fick släpa dem åt sidan.
Vasaloppets vd, Johan Eriksson, berättar att det var fler aktioner.
– En aktion var i Hökberg och det finns information att det varit aktiviteter på gång i målområdet.
Inga åkare stördes i Hökberg. Där var nämligen funktionärer snabbt på plats och släpade undan aktivisterna.
– Det kan ha varit resultatet av att vi haft en förhöjd beredskap för att detta skulle kunna hända, säger Johan Eriksson som inte vet vilka som stod bakom aktionen.

Kommer ni att polisanmäla detta?

– Det är för tidigt att uttala sig om, svarar Johan Eriksson.
Toppåkaren Oskar Kardin såg vad som hände i Hökberg:
– Jag, såg några som stod med en skylt, men jag hann aldrig läsa skylten. Såg inte deras åsikter. Handlade det om miljön? Det är fint, men det bör inte göras på idrottstävlingar.

ANDRA LÄSER