Ett stycke kvinnohistoria skrivs när Aino Sibelius får sin biografi

”Hjärtat diamant, huvudet briljant”, sade tonsättaren Jean Sibelius om sin hustru, som skymtar fram här och där i de otaliga böcker som skrivit om hans livsverk. Efter att främst ha behandlats som en biperson skildras Aino Sibelius i Riitta Konttinens nya biografi mångsidigt – på 500 sidor.

03.01.2020 13:59

Biografi

Riitta Konttinen
Aino Sibelius (Siltala Kustannus)
Riitta Konttinens biografi om Aino Sibelius, född Järnefelt (1871–1969) är inte den första boken om henne. Däremot är den en välbalanserad skildring som tecknar sin huvudperson i många nyanser och aktivt belyser kvinnohistoriska perspektiv.
Den järnefeltska kulturfamiljen skildras glädjande mångsidigt, till exempel modern Elisabeths stora intresse för realismen i litteraturen och hennes samt Arvid Järnefelts relation till Leo Tolstojs tankar. Här ger det kvinnohistoriska perspektivet en chans att begrunda hur Arvids hustru Emmy upplevde mannens omvändelse från framgångsrik jurist i societeten till självvald fattigdom och självhushållning på landet. Då det gäller familjen Järnefelts liv på 1870-talet lyfter Konttinen fram vilket fruktansvärt sjå det var för frun i huset att organisera ständiga flyttningar mellan sommarvisten och stadslägenheter. Också detaljer som svårigheterna att transportera ett barnlik från landet till Helsingfors ruskar om.

ANDRA LÄSER