Dåliga förhållanden under transport orsakade hundarnas död under resan till Finland – föraren misstänks för grovt djurskyddsbrott

Polisen misstänker chauffören, som transporterade 32 hundar från Ryssland till Finland via Estland, för grovt djurskyddsbrott. Tio hundar avled på grund av brister i transporten.

7-åriga Manila var en av de hundar som överlevde båtresan och hon är nu som planerat i Ingå hos hittedjurshemmet Skeppsdal Family.
Sju hundar dog under båtfärden mellan Tallinn och Helsingfors i lördags. Tre hundar var i så dåligt skick att man var tvungen att avliva dem när de kommit fram till Finland. De resterande överlevande hundarna fördes till djursjukhuset i Vik genast efter ankomst. Tre hundar vårdas fortfarande, och två av dem är i dåligt skick.
Den 24-årige mannen som förde hundarna från Ryssland via Litauen och Estland i en lastbil misstänks nu för grovt djurskyddsbrott efter att ha utsatt hundarna för onödig smärta och lidande.
– Den misstänkte förde hundarna till Finland i en mindre transportfirmas lastbil, som inte är avsedd för transport av djur. Bilens luftkonditionering var bristfällig och enligt aktuella uppgifter var förhållandena inte lämpliga för att transportera djur, säger utredningsledaren, kriminalkommissarie Crista Granroth i polisens pressmeddelande.
Hundarna kom från en hundgård i Moskva, där det finns omkring 3 000 hemlösa hundar. De var på väg till hittedjurshemmen Skeppsdal Family i Ingå och Toivo ry på Kimitoön. Bara sex av tio hundar anlände till Ingå som planerat på lördagen.

ANDRA LÄSER