Trendigt magasin hyllar Helsingfors igen – Stockholm ett steg efter

Helsingfors har fallit ur täten i magasinet Monocles lista, men ligger fortfarande högt upp.

En kvinna på Salutorget i Helsingfors.
På det brittiska magasinet Monocles årliga lista över vilka städer i världen som är mest värda att leva i landar Helsingfors på en fjärdeplats.
Det är en placering sämre än i fjol då Finlands huvudstad var trea.
Monocle har de senaste 15 åren lyft fram de 25 mest trygga, hållbara och inspirerande städerna att bo i. Magasinet tittar på bland annat data om brottslighet, hur snabbt ambulansen kommer fram, sysselsättningssiffror, löneklyftor och kommande förbättringar i infrastrukturen.
Nytt för i år är att man också beaktat antalet soltimmar, hur mycket bostäder det finns till ett överkomligt pris och hur många ställen man kan bada på.
Listan baserar sig både på kvalitativa och kvantitativa faktorer, men även tidningens skribenter har fått säga sin åsikt.
Journalisterna på Monocle lyfter fram Helsingfors bostadspolitik som en av de allra bästa fördelarna.
"Staden är en av de mest trygga i världen, där den proaktiva kommunala bostadspolitiken undviker den segregation som de nordiska grannländerna har."
Allra mest gillar magasinet ändå närheten till naturen och den infrastruktur som uppmuntrar till ta sig ut till den.
En känga riktas mot att lokalt företagande inte får tillräckligt med stöd. Dessutom skulle skribenterna gärna se mindre biltrafik i innerstaden och färre satsningar på köpcentrum i förorter.
Festivalen Flow och konstmuseet Amos Rex får också ett omnämnande. I tillägg menar man att planerna på det nya design- och arkitekturmuseet låter lovande.
Stadens deltagandebudgetering, Omastadi, lyfts fram. Via det har bland annat Drumsö nyligen fått en ny badbrygga. Det finns också planer på en ny laglig vägg för graffiti i de östra stadsdelarna.
I år är det Köpenhamn, tätt efterföljt av Zürich och Lissabon som toppar listan som de bästa städerna att bo i. På femte plats är Stockholm.

Här är topplistan:

1. Köpenhamn
2. Zürich
3. Lissabon
4. Helsingfors
5. Stockholm
6. Tokyo
7. Wien
8. Sydney
9. Vancouver
10. Taipei
11. München
12. Seoul
13. Berlin
14. Amsterdam
15. Madrid
16. Auckland
17. Paris
18. Barcelona
19. Melbourne
20. Kyoto
21. Milano
22. Fukuoka
23. Oslo
24. Singapore
25. Brisbane

ANDRA LÄSER