Fotbolls-EM: Så tar vi ryssen i S:t Petersburg

Mot Danmark var Finland klar underdog. Mot Ryssland är det jämnare på förhand. Här är några saker Finland måste lyckas med i dag.

Ryska tränaren Stanislav Tjertjesov är ifrågasatt i hemlandet.

1. Det ryska kantspelet

Mario Fernandes lär fortsätta medan Jurij Zjirkov inte var särskilt bra mot belgarna. Veteranen kan få ge plats åt Vetjeslav Karajev eller Fjodor Kudrasjov till vänster.

Zjirkov har hunnit bli 37 år och är definitivt på väg neråt. Han spelade sparsamt i Zenit denna säsong men är något av en blind fläck för tränaren Stanislav Tjertjesov. Den ­sistnämnde kritiserades häftigt efter 0–3 mot Belgien och den forna målvakten verkade irriterad på presskonferensen inför Finlandsmötet.

Rysslands taktik går väldigt långt ut på att försöka skapa numerära överlägen på kanterna för att på så sätt få plats och tid för ­högkvalitativa inlägg. De inläggen måste ­Finland skala bort.

2. Hur resonerar Tjertjesov?

Många skulle vilja se de offensivt skickliga Denis Tjernesjev från Valencia, Andrej Golovin från Monaco och Aleksej Mirantjuk från Atalanta samtidigt på planen. Den buttre Tjertjesov brukar dock tänka ­defensiven först. Den här trion är bra framåt men inte så samvetsgrann neråt. Kunde med andra ord ge lite ytor för Finland.

3. Ytorna som finns för Finland

Med offensiva ryska ytterbackar finns det ytor på kanterna att ­jobba på. Det här har Kanerva poängterat åt sina spelare. Vinner man boll och vänder snabbt är det ­automatiserat att spelarna ska rycka framåt på djupet. Via kanterna om och när det finns ytor där.

De ryska mittbackarna hör inte till de snabbaste och bollar i djupled åt Teemu Pukki kan vara en utmärkt strategi.

4. Glen Kamara

Kom inte alls i gång i spelet med boll mot Danmark. Det danska tempot var för högt och pressen för intensiv. Kamara fick jaga, täcka och ­tänka på defensiven hela tiden.

Mot Ryssland kan det finnas lite tid och utrymme. Nu måste Rangersstjärnan lyckas.

5. Utgångsläget

Betydligt enklare för Finland. Ryssland måste vinna, allt annat är en ­katastrof. Det ryska landslaget har tappat i popularitet efter succésommaren 2018 och inleder ryssarna ­dåligt lär det bli busvisslingar från läktarhåll.

Finland har två matchbollar men det är enklare och mer sannolikt att ta poäng mot Ryssland än mot ­Belgien.

ANDRA LÄSER