Dikt som hämnas livets förluster – Bo Pettersson läser Nobelpristagaren Louise Glück, en poetisk röst med "sträng skönhet"

Då Louise Glück i fjol fick Nobelpriset i litteratur löd motiveringen: ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”. Men hurdan är denna röst och dess stränga skönhet?

Som läsare känner vi att Glück talar till oss som en förtrogen. Hon bedrar varken sig själv eller oss, men hennes hämnd på livets förluster är ljuv.
Bo Pettersson
28.08.2021 08:00 UPPDATERAD 28.08.2021 08:50
Den som vill läsa den amerikanska författaren Louise Glücks poesi, och kan engelska, går säkert till hennes volym av samlade dikter, Poems 1962–2012, som innehåller hennes första elva diktsamlingar, egentligen från åren 1968 till 2009. Denna digra, över sexhundrasidiga volym ger en överblick över hur mycket hon förändrats: från fyra tidiga samlingar med disparata motiv till de senare samlingarna som oftast utgör något slags tematiska helheter. Den enda samling som inte är med är den senaste, Faithful and Virtuous Night från 2014.

ANDRA LÄSER