Han är terrorist i den turkiska presidentens ögon – HBL intervjuade den turkiska journalisten Bülent Kenes

När den svenska statsministern Ulf Kristersson och den turkiska presidenten träffades i Ankara för att diskutera Natomedlemskapet pekades journalisten Bülent Kenes ut som en av de ”terrorister” som Sverige borde utlämna. Han var den enda som namngavs.

Bülent Kenes är en turkisk journalist som har sökt politisk asyl och permanent uppehållstillstånd i Sverige och som finns på den lista över personer som president Erdoğan anser är terrorister och borde utlämnas.
Richard Nordgrenrichard.nordgren@hbl.fi
25.11.2022 20:45 UPPDATERAD 25.11.2022 21:01
Det är torsdagen den 8 november 2022. Klockan närmar sig fem på eftermiddagen. Den svenska statsministern Ulf Kristersson (Moderaterna) har träffat president Recep Tayyip Erdoğan i Ankara för att diskutera Natoprocessen. 
En aviserad presskonferens har försenats nästan en timme och Bülent Kenes har telefonen på för att följa direktsändningen från presskonferensen i sitt arbetsrum hemma i Stockholm. 
Frun ropar att middagen är färdig och Kenes tar med sig telefonen till nedre våningen. Under middagen vid köksbordet hör han plötsligt sitt namn nämnas som en av de terrorister som Sverige borde utlämna till Turkiet för att den svenska Natoprocessen ska kunna gå vidare.

ANDRA LÄSER