HBL i Almedalen: Skattestopp ska göra Ulf Kristersson till Sveriges nästa statsminister efter "vänsterkartellen"

På måndagen fick Moderatledaren Ulf Kristersson ställa sig på scenen för att berätta vad han ska göra för att vinna valet i september. Kristersson säger att det inte blir några skattelättnader men ett "skattehöjarstopp". Och allt som är fel med Sverige är den socialdemokratiska regeringens fel.

Moderatledaren Ulf Kristersson håller sitt Almedalstal i duggregn.
I ett stilla vårregn över Almedalen var det Moderatledaren Ulf Kristerssons tur att berätta varför den socialdemokratiska hegemonin ska brytas och en borgerlig regering ska ta makten om 67 dagar. Ledd av Moderatledaren själv.
Kristerssons huvudbudskap var inte skattesänkningar utan skattestopp — inga nya skatter. Han kallar valet för ett plånboksval.
– Inga nya skatter får införas och det samlade skattetrycket ska inte öka förrän vi vet att alla de skatter vi redan betalar, verkligen går till det de ska, säger Kristersson inför de 1 800 personer som har samlats framför scenen.
– Med min regering efter valet blir det alltså ingen fastighetsskatt. Inget borttaget ränteavdrag. Min regering kommer inte tvinga människor från hus och hem.
Det är bara de med de allra lägsta inkomsterna som kan vänta sig skattelättnader.

Vänsterkartellen

Kristersson kallar den sittande regeringen och stödpartierna för "vänsterkartellen" på samma sätt som huvudmotståndaren Magdalena Andersson talade om det högerkonservativa blocket.
Kristersson skräder inte med orden när han räknar upp vilka alla fel regeringen har begått för att Sverige har blivit den dystopi med dödsskjutningar, rusande mat-, bränsle- och elpriser.
Också när det gäller skatterna har vänstern "fått blodad tand".
– Högre skatt på sparande. Högre bilskatter och höjd marginalskatt, för dem som kallas höginkomsttagare. En ny förmögenhetsskatt och ett försämrat RUT-avdrag. Och den stora trofén hägrar hela tiden: att återinföra fastighetsskatten, säger Moderatledaren om vad som väntar vid en eventuell socialdemokratisk valseger.

Ge besked om skatter

Därför säger Kristersson att de partier som inte hör till hans sida, Socialdemokraterna Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet, nu måste ge besked om vilka skatter som kommer att höjas.
Han kräver också att Centern ska ge besked om de kommer att sitta med i en regering med Socialdemokraterna eller om de kommer att stödja en sådan.
För hittills har vänstern enligt Kristersson bara skjutit skulden på kriget i Ukraina – på "Putinpriser" – utan att själva erkänna vilka skattehöjningar de har gjort.
– Men det var inte Putin som såg till att vi hade världens dyraste diesel redan före invasionen. Inte Putin som lade ner fullt fungerande svensk kärnkraft. Och det var inte Putin som bildade regering med Miljöpartiet, och höjde 46 skatter på åtta år, slår Kristersson fast.

Olika som partier

När det gäller de olika partierna på "min sida", det borgerliga regeringsunderlaget, sticker inte Kristersson under stol med att de är olika och att de har olika prioriteringar.
Kristdemokraterna vill värna om "bra och tillgänglig vård och äldreomsorg".
Liberalerna har kämpat och kämpar för kunskapsskolan och HBTQ-personers rättigheter.
Sverigedemokraternas syn på invandringen får en positiv svängning i Kristersson tal. Då nämns inte kravet på utvandring som SD har fört fram.
Ändå sa Kristersson i en intervju för Sveriges radios nyhetsredaktion att SD inte kommer att vara med när en borgerlig regering bildas. Det sker mellan Moderater och KD.
Och Moderaterna har stått för arbetslinjen, att det ska löna sig att arbeta inte leva på bidrag.

Utspring och skjutningar

Han tar upp paradoxen som uppstår när hans döttrar blev studenter och glädjestrålande sprang ut från skolan, samtidigt som svenska skolbarn övar att springa undan skottlossning på gatorna.
Publiken under i regnet under Ulf Kristerssons tal i Almedalen.
En borgerlig regering kommer att "städa upp Sverige" så att inga parallellsamhällen längre existerar. Han kommer att få Sverige att läka och så får Almedalspubliken ett löfte till:
– En borgerlig regering som jag leder kommer inte att ha en justitieminister som Morgan Johansson, säger Kristersson leende och möts av en rungande skrattsalva.
Ulf Kristersson lovar att det inte kommer att finnas en justitieminister som Morgan Johansson.
Han hänvisar till det att den borgerliga sidan försökte få igenom ett missförtroende i riksdagen mot Johansson.

Hårda straff för inhemska terrorister

Ulf Kristersson utlovar straff som står i proportion till de brott som har begåtts. Dubbla straff ska förhindra gängkriminella.
– Så att vår tids inhemska terrorister inte kan rekrytera nya barn till gängen.
Trots den tidvis lite mörka bild som Kristersson målar upp av dagens Sverige ser han ändå med tillförsikt mot en borgerlig framtid. Efter valet sätter han igång med ett 100 dagars program. För då ska man börja bygga "frihetens och trygghetens och möjligheternas Sverige. Inget problemfritt land, men den hoppfulla framtidens Sverige".
Ulf Kristersson går av scenen fylld av tillförsikt, publiken applåderar och verkar nöjd men de blåa Moderatflaggorna kring scenen slokar lite efter sommarregnet i Almedalen.

ANDRA LÄSER