Utsatta områden i Sverige blir flera

Polisen klassar ytterligare åtta bostadsområden i Sverige som särskilt utsatta. För flera berörda kommuner kommer det inte som en överraskning.

Två av de nya områden som pekas ut är Hässleholmen/Hulta samt Norrby i Borås.
– Det här är ingen överraskning för den lokala polisen eller ens någon boråsare. Vi har haft stora problem med kriminella nätverk de senaste åren. Det är positivt att det också uppmärksammas på nationell nivå, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås.
Han hoppas att det ska leda till mer resurser till den lokala polisen.
– Vi har önskat fler poliser till Borås. Det vi sett från polisen de senaste åren har varit mycket positivt. Man börjar återta kontrollen över områdena på ett bra sätt, säger Ulf Olsson.
Karlslund i Landskrona och Gottsunda i Uppsala är två andra nya områden på listan. På båda håll bjuder lokal polis i dag in till pressträffar för att kommentera uppgifterna.

Många skjutningar

I Malmö finns stadsdelarna Nydala/Hermodsdal/Lindängen med som ett nytt område på listan, som
Dagens Nyheter rapporterat om. Kommunpolis Zoran Markovic uppger att klassificeringen inte är beslutad än, men han vet att de utpekade stadsdelarna diskuterats.
– Nästintill hälften av de dödliga skjutningarna i Malmö under 2016 har vi haft just i och omkring dessa områden, så på så sätt sticker de ut.
Oavsett hur de kommer att klassificeras är de redan prioriterade områden för polisen i Malmö. Där görs många insatser med särskilt fokus på narkotika och vapen.
– Vi vet att vi kommer att lyckas till slut, men det är ett långt arbete och vi måste ha tålamod, säger Markovic.
Grovt kriminella
Totalt i Malmö bedömer polisen att det finns 205 grovt kriminella ungdomar som tillsammans har begått nästan 1 800 brott.
– De utgör kärnan i de här kriminella gängen som också finns i Nydala, Hermodsdal och Lindängen. Det är viktigt att vi tänker rätt och gör förebyggande insatser nu, det kommer att ha stor inverkan på stadens utveckling de närmaste tio till femton åren, säger Markovic.
Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, kom 2015 med en rapport över 53 utsatta områden i Sverige. Av dem klassades då 15 som "särskilt utsatta".
I den uppdatering av rapporten som ska presenters inom kort ökar antalet särskilt utsatta områden till 23, enligt DN.
Flera av de åtta områdena borde ha klassats som särskilt utsatta redan 2015, enligt Linda Staaf som leder underrättelseavdelningen på Noa.

Kräver lista

Förutom social utsatthet och kriminalitet, kännetecknas särskilt utsatta områden, enligt polisens definition, av parallella samhällsstrukturer, svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag, en befolkning som drar sig för att medverka i rättsprocesser och för våldsbejakande religiös extremism.
Rapporten skulle ha presenterats redan i maj, men enligt Dagens Nyheter har rikspolischef Dan Eliasson hittills inte velat offentliggöra listan över utsatta områden. Moderaterna kräver att den presenteras snabbt.
– Man måste kunna lita på att samhället vågar diskutera det här, att utvecklingen går åt fel håll, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.
– Jag tycker att varken (inrikesminister) Ygeman eller rikspolischefen ska sopa problemen under mattan.

Fakta: Särskilt utsatta områden

Region Stockholm
1. Alby/Botkyrka NY
2. Fittja/Botkyrka NY
3. Hallunda/Norsborg/Botkyrka
4. Husby
5. Rinkeby/Tensta
6. Ronna/Geneta/Lina (Södertälje)
Region Väst
7. Bergsjön
8. Biskopsgården
9. Gårdsten
10. Hammarkullen
11. Hjällbo
12. Lövgärdet
13. Tynnered/Grevegården/Opaltorget NY
14. Hässleholm/Hulta (Borås) NY
15. Norrby (Borås) NY
Region Syd
16. Rosengård (Malmö)
17. Södra Sofielund (Malmö)
18. Nydala/Hermodsdal/Lindängen NY
19. Araby (Växjö)
20. Karlslund (Landskrona) NY
Region Öst
21. Skäggetorp (Linköping)
Region Mitt
22. Gottsunda (Uppsala) NY
Region Bergslagen
23. Vivalla (Örebro)
Källa: DN
ANDRA LÄSER