Att undvika dåligt sällskap

Under en lång karriär har Igor Setjin skapat sig ett tvivelaktigt rykte. Han kallas för Putins skugga, beskylls för att vara den mest skrämmande av män och jämförs med Darth Vader, den svarta riddaren som personifierar det onda i Star Wars filmerna. Setjin leder det statskontrollerade aktiebolaget Rosneft, numera Rysslands största oljeproducent.

Maktspelet bakom Kremlmuren är i dag nästan lika ogenomskinligt som under sovjettiden. I boken som den ryske journalisten Michail Zygar skrev om männen vid Vladimir Putins hov finns det många anekdoter också om Setjin, en man full av energi som antagligen behöver mycket lite sömn. Flitig, listig och hänsynslös mot underordnade eller motståndare är han orubbligt lojal mot presidenten. Så har han steg för steg klättrat upp till den kanske mest inflytelserika positionen i systemet Putin.
Setjin anses vara ledaren för de så kallade siloviki, män i presidentens närmaste krets med anknytning till sovjetiska eller ryska säkerhetsorgan och underrättelsetjänster. Under tiden har de blivit riktigt rika. Dmitrij Medvedev, premiärministern som tidigare hade samlat omkring sig en mera liberala grupp, och Igor Setjin tycks bara hysa avsky för varandra.
Båda jobbade redan för Putin då han var biträdande borgmästare i S:t Petersburg. Senare blev de hans närmaste medarbetare i presidentens administration. När Medvedev fick byta presidentposten med Putin fram och tillbaka 2008 och 2012, utnämndes Setjin först till biträdande premiärminister och därefter till chef för Rosneft.
Han hade varit bolagets styrelseordförande redan en längre tid. Men det statliga Rosneft kontrollerade bara mindre tillgångar som blev över efter den stora privatiseringen. Sen kom Yukosaffären. Oligarken Michail Chodorkovskij, Rysslands rikaste man som hade byggt upp oljebolaget Yukos på kort tid, grälade med Putin om korruption och, ännu värre, visade egna politiska ambitioner. Han dömdes för skattefusk och avtjänade tio år i en straffkoloni i Sibirien. Yukos slogs sönder. Och efter en skum affär med mellanhänder överfördes de bästa bitarna till Rosneft.
Setjins hand synas också i en annan affär då Rosneft för ett år sedan fick köpa den ryska statens majoritet av aktierna i oljebolaget Bashneft. Den förre detta ekonomiministern Aleksej Uljukajev, och likaså Medvedev, ville egentligen att statens andelar säljas till privata investerare. Nu sitter Uljukajev i fängelset, åklagad för att han skulle ha tagit emot två millioner dollar i mutor från Rosneft ör att godkänna affären.
Allt tycks vara tillåtet när det gäller det strategiska målet att stödja ryska stormaktsambitioner med hjälp av mäktiga energiföretag som Rosneft eller Gazprom. Efter Rysslands inblandning i Ukrainakrisen har EU och USA riktat sanktioner bland annat mot Rosneft. Trots det kunde Setjin sälja en femte del av aktierna till internationella oljebolag som till exempel BP. Och för några dagar sedan lyckades han få Gerhard Schröder, Tysklands förre detta förbundskanslern, vald till Rosnefts nye styrelseordförande.
Schröder och Putin är goda vänner sedan Georgs Bushs krig mot Irak. Han har redan viktiga uppdrag i gasledningsprojekten Nord Stream 1 och 2 genom Östersjön. Men som förre detta förbundskansler borde han sätta mera värde på att undvika vad med allt rätt kan kallas dåligt sällskap.

ANDRA LÄSER