Signeul: Coronaviruset är ett hot

Adelina Engman kommer inte till spel mot Danmark på tisdag kväll. Den lårskada hon ådrog sig i EM-premiären mot Spanien möjliggör inte medverkan.

Anna Signeul och Finland behöver poäng mot Danmark.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
12.07.2022 08:46
Det betyder att både Engman och coronasjuka Tuija Hyyrynen saknas mot Danmark.
– Vi har inga som helst risker med Adelina. Hon har inte ont eller så men vår bedömning är att risken är för stor att matcha henne, säger tränaren Anna Signeul.
Finland behöver med största sannolikhet en poäng, helst tre, för att på allvar hålla hoppet om avancemang till kvartsfinal vid liv.
Om Finland förlorar matchen mot Danmark samtidigt som Tyskland tar minst en poäng av Spanien är Finland ute ur turneringen. Om två lag stannar på samma poäng i gruppspelet avgör i första hand inbördes matcher och sedan inbördes målskillnad. Tar Finland poäng mot Danmark lever hoppet och vid tre poäng är precis allt öppet inför avslutningen mot Tyskland.
– Det känns som att vi behöver tre poäng för att på allvar vara med i racet, säger backen Emma Koivisto på presskonferensen dagen före match.
Koivisto är given i startelvan, som hon alltid är om hon är frisk, men kollegan på andra ytterbackspositionen Tuija Hyyrynen saknas då coronasmittan slog till. I hennes frånvaro är det sannolikt Elli Pikkujämsä som ersätter.
– Vi har ett lag full med duktiga spelare och en fantastisk sammanhållning inom laget. De som spelar är redo, säger Koivisto.
Danmark har ett koppel världsstjärnor som säkerligen vill visa vad de går för efter storförlusten mot Tyskland i premiären. Den största är Pernille Harder, till vardags i jätteklubben Chelsea.
– En väldigt intelligent spelare som vi måste se upp med. Hon är otroligt vass, säger Signeul.
Harder brukar oftast hålla till lite ut mot vänsterflanken och då de två ordinarie högerspelarna Hyyrynen och Engman saknas finns visa orosmoment gällande Harder.
Ett än större orosmoment är coronaviruset som fått fotfäste i det finska laget. Lagledningen reagerade på måndagen med tvång på munskydd och med att avstånd ska beaktas till utomstående.
– Vi vill ju inte att spelarnas stora dröm ska gå i kras, säger Signeul.

ANDRA LÄSER