Turkiet kräver utlämning av 33 personer

Turkiet kräver att 33 personer, som beskrivs som "terrormisstänkta" utlämnas från Sverige och Finland. Det ska röra sig om 12 personer i Finland och 21 i Sverige.

Turkiets justitieminister Bekir Bozdag. Arkivbild.
– Vi söker utlämning av terrorister från de berörda länderna enligt ramverket från den nya överenskommelsen, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag till tv-kanalen NTV under onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.
Det är ännu oklart om det är nya namn på listan, eller om den består av samma personer som landet tidigare begärt utlämning av.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att Finland står fast vid sin linje.
– Den juridiska behandlingen kommer att vara exakt likadan som andra utlämningar, och varje fall gås igenom var för sig, säger Henriksson till Yle.
President Sauli Niinistö, som är på plats vid Natotoppmötet i Madrid, säger att ingen formell begäran inkommit på onsdagskvällen.
Henriksson poängterar att beslut om utlämning fattas av myndigheter, inte politiker.
Finland tillämpar internationella konventioner när Turkiets begäran om utlämning av 12 terroriststämplade personer behandlas, säger Anna-Maja Henriksson.

"Utlämnar inga medborgare"

– Nu vet jag inte exakt om den här listan har kommit till Sverige än, men det har också tidigare kommit listor från Turkiet. De kommer vi naturligtvis att hantera i enlighet med svensk och internationell lagstiftning och med noggrant arbete från våra myndigheter, kommenterar statsminister Magdalena Andersson (S) på en svensk pressträff i Madrid.
En sak betonar hon noga:
– Vi utlämnar aldrig svenska medborgare, säger Andersson.
Justitieminister Bozdag säger att 12 personer från Finland och 21 från Sverige som antingen ska ha varit medlemmar av den kurdiska gerillaorganisationen PKK eller påstådda medlemmar av en grupp ledd av USA-baserade predikanten Fethullah Gülen lämnas ut.

Lyfte veto

Gülen pekas ut av president Recep Tayyip Erdogan för att ligga bakom kuppförsöket 2016. Gülen nekar till anklagelserna.
Erdogan lyfte i tisdags sitt veto mot att Finland och Sverige ska bli medlemmar i Nato i utbyte mot ett avtal om säkerhetsgarantier mot Turkiet där det bland annat står att "Finland och Sverige ska hantera Turkiets väntande deportations- eller utvisningsönskemål av terrormisstänkta snabbt och grundligt".
Erdogans kontor har hyllat överenskommelsen och säger att Ankara har "fått det man ville ha".

ANDRA LÄSER