Ingen bondtur för bonden

Är du den där gnällande bonden, eller är krisen inom jordbruket äkta? För den som är bonde på riktigt är det ingen lek: långa arbetsdagar och på sistone i särklass dåligt betalt, nästintill olönsamt. Men vem är skurken egentligen?

Vem mjölkar vem? Handeln gör rekordresultat, medan lantbrukarna vrålar i kör efter en "mer rättvis" fördelning av slutpriset i livsmedelskedjan.
LördagsanalysTorsten Fagerholm
05.03.2022 07:00
Efter åratal av desperat lönsamhetskris dog Per-Niklas, mjölkbonde i sjunde generation, av sorg. Änkan Matilda tvingades sälja sitt hemman på Ungkullbacken på auktion, till vrakpris. Nja, fullt så illa är det inte, men visst har pandemin och geopolitiska förvecklingar på sistone slagit sällsynt hårt mot jordbruket. Nöden är reell.
Under normallägen fungerar den finländska livsmedelskedjan rätt väl, men just nu är situationen allt annat än reguljär. Effekten av kriget i Ukraina är ännu otydlig, men redan i höstas började skenande gödsel- och energikostnader utradera nyttan av rekordhöga spannmålspriser.
Samtidigt hör dagligvaruhandeln till pandemins storvinnare: för fjolårets del rapporterade Kesko sitt bästa resultat genom historien. Man överträffade alla förväntningar med ett jämförbart rörelseresultat på 775,5 miljoner euro, dryga 200 miljoner mer än för 2020. Medvinden blåser inte bara inom byggande och husteknik. Inom livsmedelshandel stoltserar bolaget med ett rekordresultat på 443 miljoner euro – internationell toppnivå.

ANDRA LÄSER