"Cyklonbomben" lamslår trafik i USA

En så kallad cyklonbomb lamslår trafiken i nordvästligaste USA.

En så kallad cyklonbomb har drabbat USA. Bilden är tagen på Interstate 5 nära Dunsmuir i Kalifornien.

Tillsammans med ett annat oväder ställer stormen till det rejält under thanksgiving, en av landets mest intensiva resehelger då runt 55 miljoner människor planerat att köra eller flyga.

Motorvägar stängs på grund av snön och hundratals flygavgångar har ställts in. En del bilister på Interstate 5 mellan Oregon och Kalifornien säger att snökaos tvingat dem att övernatta i bilen.

"Ett extremt aktivt väder befinner sig över stora delar av USA", meddelar den nationella amerikanska vädertjänsten NWS.

En cyklonbomb utlöses av ett atmosfäriskt tryckfall, så hastigt att det "skapar våldsamt väder som anländer likt en exploderande bomb", skriver The Oregonian.

Stillastående fordon i ena körriktningen fångad av en trafikkamera på Interstate 80 i norra Kalifornien.

I Lake Tahoe uppmättes en vindby på 43 meter per sekund. Allt över 32 m/s är orkanvindar.

USA:s nordvästra delar har inte drabbats en så kraftfull storm sedan 1962.

De två separata ovädren väntas lugna ned sig inom kort men resandet kommer att påverkas hela helgen, förutser NWS som varnar för att södra Kalifornien kan drabbas av översvämningar.

Närmare 300 000 människor i fem delstater har förlorat strömmen på grund av ovädren, men många av dem har fått tillbaka den på onsdagskvällen lokal tid.

Den stora thanksgivingparaden på Manhattan i New York senare i dag kanske måste genomföras utan de sedvanliga jätteballongerna, på grund av kraftiga vindar.

ANDRA LÄSER